Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Parlamentul discută astăzi aplicarea legii privind pensiile speciale acordate aleşilor

Birourile Permanente reunite ale celor două Camere discută, joi, normele de aplicare a legii privind pensiile speciale pe care şi le-au acordat parlamentarii.

Parlamentul discută astăzi aplicarea legii privind pensiile speciale acordate aleşilor
Comentează 0

Şedinţa Birourilor Permanente reunite a fost convocată joi, începând cu ora 9.30, însă ordinea de zi nu a fost făcută publică, au declarat surse din conducerea Legislativului. În şedinţă vor fi discutate normele de aplicare privind legea pensiilor speciale pentru parlamentari, pe lângă alte subiecte.

Parlamentarii vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, iar cuantumul este de 0,55% din indemnizaţia de parlamentar, raportat la numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei. Astfel, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de activitate parlamentară.

Adoptarea proiectului a fost marcată de dispute procedurale între PSD şi PNL. În sesiunea parlamentară trecută, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis legea Parlamentului pentru reexaminare, însă criticile sale au fost acceptate parţial. În decembrie, şeful statului a promulgat actul normativ, fără a mai recurge la ultima cale de atac pe care o avea la dispoziţie, respectiv contestarea la Curtea Constituţională.

În schimb, legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali, adoptată la scurt timp şi după modelul legii privind pensiile parlamentarilor, a fost contestată de Guvern la CCR, judecătorii stabilind că actul normativ încalcă Legea fundamentală.

Sursa romaniatv.net

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite