Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Părerea unui cunoscut expert pirotehnician arădean despre incendiul din Capitală

Expertul pirotehnician Lucian Cebuc, cunoscut pentru organizarea jocurilor de artificii la evenimente publice din Arad, apreciază că, în cazul incendiului din clubul Colectiv, viteza mare de propagare a flăcărilor indică prezența urmelor de materiale inflamabile.

Părerea unui cunoscut expert pirotehnician arădean despre incendiul din Capitală
Comentează 2

Expertul pirotehnician extrajudiciar Lucian Cebuc a fost contactat de MEDIAFAX pentru a explica din punct de vedere tehnic în ce condiții un incendiu se poate propaga atât de rapid ca și în cazul celui din clubul Colectiv, afirmând că prezența materialelor inflamabile ar fi una dintre cauzele principale.

Potrivit lui Cebuc, în spații închise se folosesc artificii speciale, numite ”reci” pentru că ”incandescența lor e de durată foarte scurtă și, în mod normal, prin contactul cu mâna, ele nu produc senzația de arsură, dar pe orice material ușor inflamabil îl pot găuri”. 

”În cazul de la București, cred că jerbele folosite (artificiile - n.r.) au fost prea aproape de peretele pe care se afla materialul din burete și incandescentele. Fiind în raza minoră a jerbei pentru cele 15-20 de secunde cât a durat jerba, s-a produs aprinderea buretelui care nu era ignifugat, asta e sigur. Altfel, bineînțeles, nu s-ar fi aprins, deoarece materialul de ignifugare rezistă 30 de minute la foc”, a declarat expertul arădean. 

Conform sursei citate, ”e posibil ca buretele să fi avut urme de materiale inflamabile, de aceea viteza de propagare a fost așa de rapidă”. 

Pirotehnicianul arădean a precizat că aceste păreri vin în contexul în care nu a avut acces la probe de la fața locului.
 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite