Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Parcuri fotovoltaice pe terenurile agricole din extravilan; proiectul iniţiat de Glad Varga urmează să intre în dezbaterea Senatului / UPDATE: Ce apel face deputatul către colegii din celelalte partide, după ce proiectul a trecut de Senat

Deputatul liberal arădean Glad Varga, membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic şi vicepreşedinte al Comisiei pentru antreprenoriat şi turism, a iniţiat un proiect de lege, alături de mai mulți colegi parlamentari liberali, care odată votat va permite investiţiile în parcuri fotovoltaice pe terenuri arabile mai mari de zece hectare, de clasa a III-a, a IV-a și a V-a de calitate, terenuri situate în extravilanul localităților.

Parcuri fotovoltaice pe terenurile agricole din extravilan; proiectul iniţiat de Glad Varga urmează să intre în dezbaterea Senatului / UPDATE: Ce apel face deputatul către colegii din celelalte partide, după ce proiectul a trecut de Senat
Comentează 1

Update 1 Ce apel face deputatul către colegii din celelalte partide, după ce proiectul a trecut de Senat

Proiectul de lege prin care se vor putea realiza investiţii în parcuri fotovoltaice pe terenuri arabile a fost adoptat astăzi în plenul Senatului, cu 61 voturi „pentru”.

„Vreau să subliniez că aceste investiţii în energie regenerabilă se vor realiza pe terenuri agricole de clasa a III-a, a IV-a şi a V-a, adică terenuri slab fertile, cu productivitate scăzută, care pot fi astfel valorificate superior, contribuind şi la atingerea obiectivelor României, asumate la nivel european, în ceea ce priveşte ponderea energiei de resurse regenerabile (32% până în 2030) şi emisii de carbon zero până în 2050”, a ţinut să precizeze Glad Varga.

Proiectul de lege va intra acum în procedură legislativă în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională. „Reiterez apelul către colegii mei, parlamentari din celelalte partide, să se aplece asupra prevederilor propuse şi să aducă îmbunătăţiri, pentru că, mai ales în contextul actual al creşterii costurilor cu energia, acest tip de reglementare este o necesitate, nu un moft”, a mai spus deputatul arădean.


 „Indiscutabil, viitorul energetic mondial este cel regenerabil. Prin această inițiativă, România își poate crește capacitatea de a produce energie regenerabilă, implicit de a contribui la scăderea emisiilor de carbon şi la combaterea efectelor schimbărilor climatice. Am propus ca acest gen de investiții, pentru producerea energiei regenerabile, să poată fi realizate inclusiv pe terenuri agricole. Aceste suprafețe vor putea fi folosite atât pentru producţia agricolă, cât şi pentru producerea de energie electrică”, a declarat Glad Varga, deputat PNL de Arad.

Proiectul iniţiat de Glad Varga vizează modificarea Legii Fondului Funciar (Legea 18/1991), astfel încât să se permită „înființarea de capacități noi de producție de energie regenerabilă, parcuri fotovoltaice care ocupă o suprafață mai mare de 10 hectare” pe terenurile agricole din extravilan, iar scoaterea din circuitul arabil se va face la momentul autorizării construcțiilor. Mai trebuie spus că potrivit proiectului, în situația construirii unor facilități de producere a energiei regenerabile fotovoltaice, unități de stocare ale electricității, stații de transformare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol se poate face și parțial, numai pentru suprafețele de teren afectate de lucrări.  

Până acum, iniţiativa deputatului arădean a primit aviz favorabil, cu amendamente, de la Comisia pentru ape, păduri şi fond cinegetic, Comisia pentru afaceri europene, Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale, Comisia pentru mediu şi Comisia pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat, urmând ca poiectul de lege şi raportul comun de admitere, cu amendamentele admise, să intre în plenul Senatului, pentru dezbatere şi adoptare, după care va fi trimis la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională în cazul de faţă.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide