Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Panourile solare - Alternativa care ne ajută să ne reducem costul facturilor

În plină criză financiară, când inflația este într-o continuă creștere și toate prețurile au explodat, liberalizarea pieței de energie a constituit doar o nouă povară pentru români.

Panourile solare - Alternativa care ne ajută să ne reducem costul facturilor
Comentează 19

În acest context, fiecare încearcă să își diminueze costurile. Încă reprezentând o variantă necunoscută pentru multă lume, panourile solare sunt o alternativă sustenabilă prin care putem reduce cheltuielile cu facturile gospodăriei.

Ce sunt panourile solare?

Cunoscute și sub denumirea de panouri fotovoltaice, panourile solare permit transformarea radiației solare într-o altă resursă, care poate fi folosită pentru alimentarea sarcinilor electrice din gospodărie.

Practic, panourile au pe suprafața lor celule care absorb căldura și particulele de lumină, numite fotoni, care conțin energie. Ulterior, celulele transformă radiațiile solare captate într-o altă formă de energie.

Ce tipuri de panouri solare există 

În funcție de scopul pentru care au fost create, se disting două categorii de panouri:

  • Panouri solare termice, care convertesc energia solară în căldură.
  • Panouri solare fotovoltaice, care transformă energia solară în electricitate. 

Panourile solare termice oferă apă caldă menajeră sau căldură locuinței, în timp ce panourile solare fotovoltaice asigură electricitatea gospodăriei tale.

Pentru că tehnologia este într-o continuă dezvoltare, pentru fiecare tip de panou solar, fie că este termic ori fotovoltaic, au apărut diverse modele, care să corespundă nevoilor oricărui consumator.

Astfel, astăzi se găsesc pe piață panouri plane sau panouri cu tuburi vidate pentru convertirea solară în căldură, iar pentru panourile fotovoltaice există mai multe categorii: monocristaline, policristaline, cu film subțire, Half-Cell etc.

În următoarele articole vom discuta despre fiecare tip de panou în parte, pentru a descoperi ce le diferențiază.

Avantajele panourilor solare

1. Energia solară este o sursă regenerabilă 

Dat fiind faptul că în prezent sunt utilizate resurse din fosili, epuizabile, utilizarea panourilor solare folosește particulele de soare, care este o resursă regenerabilă, inepuizabilă și gratuită.

2. Reducem costurile facturilor

Având în vedere costurile actuale al kilowatului, panourile solare au capacitatea de a asigura o mare parte din energia termică sau electrică a locuinței tale. Costurile facturilor se vor reduce considerabil, chiar aproape de 0, întrucât energia solară este produsă de soare, implicit este gratuită.

3. Au un impact foarte mic asupra mediului

Dat fiind impactul încălzirii globale asupra planetei noastre, poate acesta este cel mai mare avantaj al panourilor solare. Într-o mare măsură, panourile solare sunt mai puțin poluante decât combustibilii fosili folosiți în industria energetică la momentul actual.

4. Presupun costuri reduse de întreținere 

Un alt avantaj al panourilor solare îl reprezintă costurile de întreținere reduse. Având o durată de viață îndelungată, este suficient să le curățăm de câteva ori pe an cu apă caldă și detergent pentru a evita depunerea prafului și a mizeriilor. Sunt factori inevitabili, însă trebuie să ținem cont de faptul că depunerile și îngrijirea necorespunzătoare pot scădea semnificativ eficiența acestora.

Acestea au fost doar câteva dintre avantajele panourilor solare. În curând, veți găsi și în gama de produse Glasspandoor aceste tehnologii pentru că încurajăm consumul sustenabil! Panourile solare sunt o investiție de lungă durată, benefică atât casei tale, cât și mediului! Alege să consumi inteligent și scapă de grija facturilor!

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite