Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ora de iarnă 2022. România schimbă ora în acest weekend

La fel ca în fiecare an, România trece la ora de iarnă în ultimul weekend din octombrie. Astfel, în noaptea dintre 29 spre 30 octombrie, ceasurile se vor da înapoi cu o oră, iar ora 4 va deveni ora 3.

Ora de iarnă 2022. România schimbă ora în acest weekend
Comentează 0

Ziua de duminică, 30 octombrie 2022, va avea 25 de ore în loc de 24, fiind cea mai lungă din an.

Schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile martie și octombrie. În luna martie se trece la ora de vară, când ceasul se dă cu o oră înainte, iar în octombrie, atunci când se dă ceasul cu o oră înapoi, se revine la ora normală.

Trecerea la ora de iarnă se face după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. Echinocțiul de toamnă reprezintă în mod oficial sfârșitul verii și momentul în care noaptea începe să fie mai lungă decât ziua.

Prima dată, ora de vară a fost adoptată de către Germania și Austro-Ungaria, pe 30 aprilie 1916, cu scopul de a reduce consumul de cărbune.

În ultimii ani, schimbarea orei a fost un subiect intens dezbătut, iar Uniunea Europeană le-a solicitat statelor membre să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă.

Până în prezent, nici România și nici alte state membre nu au luat o decizie definitivă privind continuarea obiceiului de a schimba ora de două ori pe an.

Citește continuarea pe stirileprotv.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite