Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Oamenii de afaceri se revoltă: prevederile OUG 114 privind muncitorii necalificaţi afectează grav piața muncii

Confederația Patronatului Român cere guvernanților să ia măsuri urgente, având în vedere că prevederile OUG 114, care a intrat în vigoare în 29 decembrie 2018, privind muncitorii necalificați afectează grav piața muncii. Asta, în condițiile în care actul normativ limitează munca cu zilieri necalificaţi doar în agricultură, silvicultură și pescuit. Altfel spus, dacă nu îți desfășori activitatea în cele trei domenii, nu ai dreptul să lucrezi cu zilieri.

Oamenii de afaceri se revoltă: prevederile OUG 114 privind muncitorii necalificaţi afectează grav piața muncii
Comentează 0

„Rămân descoperite 17 domenii de activitate dintre care amintim doar câteva, respectiv colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase; recuperarea materialelor; comerț cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii; activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor; hoteluri și alte facilități de cazare; activități de alimentație (catering) pentru evenimente; activități de interpretare artistică – spectacole; activități de gestionare a sălilor de spectacole; activități de întreținere peisagistică - plantarea, îngrijirea și întreținerea de parcuri și grădini; creșterea materialului săditor; operațiuni de îngrijire/curățare a pomilor, activități ale pepinierelor, cu excepția celor pentru arbori de pădure; activități ale grădinilor zoologice, botanice și ale rezervațiilor naturale; creșterea și reproducția animalelor semidomesticite și a altor animale”, susține Marin Crișan, președintele Filialei Arad a Confederației patronatului Român.

„Decizie dramatică și fără viziune”

Acesta este de părere că ordonanța cu pricina aduce grave prejudicii atât mediului de afaceri, în special din zona întreprinderilor mici și mijlocii, preponderent românești, cât și unui număr apreciabil de români. „Decizia produce grave prejudicii atât mediului de afaceri, în special din zona întreprinderilor mici și mijlocii, preponderent românești, cât și unui număr apreciabil de cetățeni care, neavând calificare, pentru a supraviețui aveau doar șansa prestării unor astfel de meserii, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, acesta fiind singurul venit al familiilor lor. În consecință, prin aceste măsuri, în loc să câștige, statul pierde surse de venit importante. În primul rând, pentru că patronii, afectați deja de creșterea, de la o lună la alta, a cheltuielilor cu chiriile, energia, transporturile și așa mai departe, nu își vor permite să angajeze personal calificat și își vor diminua activitățile sau chiar își vor închide afacerile. În al doilea rând, dar la fel de important, persoanele rămase fără activitate din cauza acestei decizii dramatice și fără viziune, vor deveni povară pentru comunitățile din care fac parte, care se vor vedea nevoite să le acorde asistență socială,” a încheiat Marin Crișan.                                                                          

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite