Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

O nouă rundă de negocieri pentru postul de procuror-șef UE. Kovesi, cu vânt în pânze

Joi are loc la Bruxelles a treia rundă de negocieri PE-Consiliul UE pentru postul de procuror-şef european, la care candidează Laura Codruța Kovesi, fosta şefă a DNA. Kovesi tocmai a punctat la capitolul imagine, după ce Curtea Supremă de la București a decis că, în dosarul deschis de Secția specială înființată de PSD-ALDE, nu se impune măsura controlului judiciar.

O nouă rundă de negocieri pentru postul de procuror-șef UE. Kovesi, cu vânt în pânze
Comentează 0

După primele două runde de negocieri, nu s-a ajuns la niciun compromis între emisarii Parlamentului european și cei ai Consiliului UE.

Negocierile între Parlamentul European şi Consiliul UE se impun pentru că Parlamentul European a optat pentru Laura Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-şef european, în timp ce votul indicativ din Consiliul UE a fost favorabil candidatului francez, Jean – Francois Bohnert (şeful Parchetului din oraşul Reims), Kovesi fiind pe locul al doilea.

Echipa de negociere a PE este formată din trei persoane: Claude Moraes (S&D, Marea Britanie), preşedintele comisiei LIBE Ingeborg Grassle (PPE, Germania), preşedinta comisiei CONT, Judith Sargentini (Verzi, Olanda).

În cazul în care echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE nu vor ajunge la un acord pe 4 aprilie, următoarea şi ultima dată prevăzută pentru aceste negocieri este 10 aprilie.

Este interesant de urmărit în ce măsură "prigoana" judiciară de la București pe numele lui Kovesi o va ajuta pe fosta șefă DNA în bătălia pentru șefia Parchetului UE.

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis miercuri eliminarea măsurii de control judiciar în cazul fostei șefe DNA. Laura Codruța Kovesi a explicat la ieșirea din sala de judecată că acum poate să părăsească țara. 

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a afirmat miercuri că este important ca Laura Codruța Kovesi să își poată prezenta candidatura, astfel încât instituțiile europene să poate lua o decizie cunoscând bine candidații.

”Doamna Laura Codruța Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi prim de PE pentru a fi prim procuror european. Am avut ocazia să lucrez ci ea, știu că este o juristă de foarte bună calitatea pe care o admir mult pentru curajul său”, a declarat Frans Timmermans

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a mai spus că în ceea ce privește Comisia Europeană, este important ca Laura Codruța Kovesi să poată să îți prezinte candidatura, astfel încât să fie luată o decizie de către instituțiile europene cunoscând bine candidații.

Mai mulți eurodeputați, printre care și câțiva din conducerea Comisiei LIBE, au criticat măsura controlului judiciar dispusă de secția de anchetare a magistraților în cazul Laurei Codruța Kovesi, candidat la șefia Parchetului UE.

"Un motiv în plus pentru ca doamna Kovesi să fie numită Procuror-șef European. Săptămâna viitoare este a treia rundă de negocieri cu Consiliul", a scris Judith Sargentini, pe Twitter, publicând un articol din presa străină despre punerea sub control judiciar a fostei șefe DNA.

O altă membră din Comisia LIBE, Ana Gomes, membra portugheză din grupul europarlamentar al socialiștilor PES, a scris pe Twitter: "Un truc josnic al actualei guvernări corupte a lui Liviu Dragnea și a premierului său marionetă. Unul prostesc: ar putea la fel de bine să se întoarcă împotriva sa. PES și progresiștii aud și fac ce social-democrații suedezi recomandă pentru PSD România (excluderea din PES - n.red.)".

"Este extrem de dubios și îngrijorător ce se întâmplă în România acum: Guvernul român încearcă de ceva vreme să o împiedice pe Laura Codruța Kovesi din a deveni Procurorul-șef european. Acum, o entitate judiciară nou formată care este direct controlată de către exact același guvern, o acuză de corupție. România trebuie să garanteze o investigație independentă și complet transparentă!", a scris și Ska Keller, candidatul fruntaș al Verzilor la europarlamentare, pe aceeași rețea de socializare, notează ziare.com. Ea este membra supleantă a Comisiei LIBE din Parlamentul European.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite