Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

O  CARTE ŞI JOCUL EI 

O  CARTE ŞI JOCUL EI 
Comentează 0

Motto 

 

Să-i amintiţi, vă rog frumos adresa mea 

Când vă-ntâlniţi cu Fericirea

Casa cu Plopi 

Strada Speranţei la parter 

O mai aştept şi mai sper....Corina Chiriac

 

Invocarea acestui refren al anilor optzeci  a fost , aşa,   ca un Memento pentru Sărbătoarea din Foaierul teatrului arădean, într-o seară, cu o dublă conotaţie pentru Rodica Lolea.

La aniversarea celor treizeci de ani de căsnicie, şi-a luat o Carte   de mână , prieten rece dar sigur, să-i ţină de cald ..de dragoste  , în locul soţului plecat la Londra, care, cu bună credinţă şi încuviinţă , i-a oferit cealaltă mână cu verighetă.

Joc de cuvinte, este noua carte, a şasea pentru Rodica Lolea,   care şi-a orchestra singură  dubla sărbătoare, în faţa uni asistenţe selecte, destinsă şi distinsă, care , iute s-a prins ..în joc, căci , sincretic, am audiat glas de pian de fundal prin Lia Horosni, s-a cântat folk alături de cuplul Laura Gaşpar şi Cristi Bordaş, s-a declamat , prin cuvinte de dialog , autor, pe de -o parte  şi invitatul Cristian Mladin ,  pe de altă parte,  dar,  într-o Mare de Flori de Soare şi Culoare , am avut parte de doi amfitrioni, care, cu iscusinţă, dibăcie şi măiestrie , au brodat cuvinte, completându-se reciproc.

Astfel , dascălul-poet, Eugenia Ponta-Pete , a croşetat firul cărţii într-o recenzie expusă frumos, aranjat iar Jocul de Cuvinte , s-a-nălţat, înspre noi, cu teme şi simboluri specifice poeziei pe care o scrie Rodica Lolea-

solitudinea, dragostea, dorul, filiaţia maternă ori paternă, anotimpurile, timpul, familia, muza, frunza, copacul ş.a astfel încât Jocului de-a cuvinte să nu îi lipsească nimic.De fapt , ori d câte ori ne-ntrebăm de ce scriem , nimeni nu poate da un răspuns...

Dascălul-eseist  Paul Krizner a făcut , în intervenţia sa , o pledoarie pentru Scris ca formă de o altfel de exprimare, despre Jocul din viaţa fiecăruia , unde familia, poate fi un factor determinant , cum şi-n cazul Rodicăi Lolea, Cartea s-a contopit, prin cuvinte cu Joaca de-a Căsnicia , de altfel una durabil de trainică.

Au mai fost şi alte intervenţii , poeta Natalia Micalona a recitat un poem iar domnul prof.univ.dr.Anton Ilica de la UAV, de fapt , Rodica Lolea chiar a fost studentă, a felicitat, a evaluat şi a pledat, ca de obicei pentru un scris aerisit, curat şi durabil, aşteptând ..Cartea ca Mare, care să le completeze pe toate.

În concluzie, a fost o Serară a sinesteziilor, desprinsă şi cuprinsă din Jocul de-a joc  poetic  , fără teama celui arghezian lăsat undeva ..în doi ..

în trei

în câte vrei ..ardă-l-ar focu..şi

ca să putem pleca acasă la braţ cu noua carte, ne-a fost oferit , cu eleganţă de bijutier ori manufacturier o Felicitare!Un gest presărat cu nobleţe , să-l putem oferi, la rându-ne unei alte dragi fiinţe.

Ceea ce , noi chiar o facem acum, răsplătind autorul cu Inima din petale .

 

Rodica Florica RANTA CÂNDEA

Galerie foto (113)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite