Vremea Romania, Arad 13°C

Stiri Arad

O campanie privind donarea de sânge s-a desfăşurat la Colegiul Naţional “Elena Ghiba Birta”

În data de  06.05.2015, ora 13:00, a avut loc, la Colegiul Naţional “Elena Ghiba Birta“, Campania “Promovare donare de sânge“ care a fost prezentată de către voluntari şi o reprezentantă din Asociaţia Delta a Tinerilor Arădeni.

O campanie privind donarea de sânge s-a desfăşurat la Colegiul Naţional “Elena Ghiba Birta”
Comentează 0

La  campanie au fost prezenţi voluntarii din proiectul “Calypso Youth”, elevi însoţiţi de profesori  din patru şcoli din Arad: Colegiul Naţional Elena Ghiba Birta, Liceul Pedagogic “Dimitrie Ţichindeal”, Liceul Textil ”Francisc Neuman”, Colegiul Economic, Liceul Tehnologic de Electronică  şi Automatizări "Caius Iacob".

Au avut loc discuții libere despre donarea de sânge şi un stil de viaţă sănătos la care tinerii au participat activ. Voluntarii au enumerat beneficiile celor care vor dona sânge printre care au amintit: sănătatea celui care va dona sânge (reglând presiunea sub care circulă sângele), oportunitatea de a beneficia de control medical gratuit şi faptul că donatorul va fi un erou pentru cel care donează.

La acest eveniment s-a evidenţiat importanţa donării de sânge, deoarece  în România procentul celor care donează este de aproximativ  1%, motiv pentru care fiecare dintre noi ar trebuie să doneze sânge.  S-a subliniat faptul că milioane de oameni au nevoie de transfuzii de sânge în fiecare an , unii dintre aceştia au nevoie de aceste transfuzii  în urma unui accident sau pentru că suferă de o boală care necesită anumite elemente din sânge.

Voluntarii din Turcia, Spania şi Italia au menţionat condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească donatorul. Una dintre condiţii este să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, cu greutate minim de 50 kg şi tensiunea arterial sistolică şi diastolică să se încadreze în clasificarea specifică. Persoanele care tocmai şi-au făcut piercinguri şi tatuaje nu au voie să doneze sânge şi va trebui să aştepte 12 luni. De asemenea, persoanele cu viroze şi răceli nu au voie să doneze sânge.

Reprezentanta Asociaţia Delta a Tinerilor Arădeni a specificat că proiectul "Calypso Youth" a fost aplicat în Cadrul Programului Erasmus Plus, prin Serviciul European de Voluntariat, implementat de către Asociaţia Delta a Tinerilor Arădeni. "Calypso Youth" presupune participarea a 12 tineri din Spania, Turcia şi Italia, într-un stagiu de voluntariat ce a început din 1 noiembrie 2014 şi va termina în această lună. Pe perioada şederii voluntarilor au avut loc o serie de activităţi, printre care şi acordarea de prim ajutor, măsurarea glicemiei, "Salvează inima" şi campanie de promovare a donării de sânge.

La finalul prezentării, voluntarii, reprezentanta  asociaţiei  împreună cu elevii şi profesorii au format o inimă ca simbol al vieții  pentru a încuraja donarea de sânge.

*Acest proiect este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Galerie foto (12)

Articole asemanatoare

Scrie un comentariu

trimite