Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Noua LEGE ANTIFUMAT. Cât te COSTĂ dacă aprinzi ŢIGARA într-un loc nepermis. Ce amenzi pot primi firmele

Noua lege antifumat prevede că nerespectarea prevederilor ei de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei. Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise a fost aprobat, marţi, de deputaţi cu 164 de voturi pentru, 20 împotrivă și 26 abțineri.

Noua LEGE ANTIFUMAT. Cât te COSTĂ dacă aprinzi ŢIGARA într-un loc nepermis. Ce amenzi pot primi firmele
Comentează 0

Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere.

La a doua abatere se sancţionează cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii.

Săvârşirea unei noi contravenţii la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

Potrivit expunerii de motive din proiectul de lege, în România, 89 de oameni mor în fiecare zi din cauza fumatului, echivalentul a 4 oameni pe oră. Asta înseamnă că „la fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului. 50% din fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunţă”.

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost adoptat marți de plenul Camerei Deputaților. Proiectul merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. 

Noua lege antifumat intră în vigoare în termen de 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, după ce, anterior, preşedintele Iohannis o promulgă.


sursa: romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite