Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Noi perspective de dezvoltare în Chişineu-Criş

Dacă vrem un exemplu de eficienţă maximă în atragerea de fonduri europene, putem menţiona cu încredere administraţia oraşului Chişineu-Criş.  Aflat la primul mandat, primarul Flavius Chereji a reușit în cei patru ani de când se află în fruntea administrației locale să crească bugetul cu 250% prin atragerea de fonduri europene. Aceasta este concluzia trasă în urma vizitei pe care au făcut-o în oraș deputații Glad Varga și Sergiu Bîlcea.

Noi perspective de dezvoltare în Chişineu-Criş
Comentează 0

„În urma discuţiilor purtate cu primarul Flavius Chereji în timpul vizitei pe care am efectuat-o alături de colegul meu, deputatul Sergiu Bîlcea, am avut ocazia să cunosc îndeaproape proiectele şi perspectivele de dezvoltare ale oraşului, oferite de aceste fonduri europene, precum și de cele guvernamentale”, a scris pe Facebook deputatul Glad Varga.

Potrivit deputatului Sergiu Bîlcea, acum se văd rezultatele deciziei locuitorilor orașului de acum patru ani, când au votat pentru schimbare. „Acum patru ani, comunitatea de aici a avut curajul să schimbe generația, să aleagă un primar tânăr, un primar care astăzi aduce primele rezultate, fie că vorbim de modernizarea centrului, fie că vorbim de noul stadion, fie că vorbim de noua piață. Dar pentru mine, în următorul mandat, cea mai importantă lucrare a lui Flavis Chereji va fi drumul expres Arad-Oradea”, a declarat deputatul Sergiu Bîlcea.

Investiţii în infrastructura şcolară

Educația şi grija pentru copii constituie priorități majore în comunitatea Chișineu-Criș, fiind în desfășurare investiții semnificative în infrastructura școlară. Până în prezent, s-a elaborat un proiect tehnic pentru reabilitarea termică a Liceului Tehnologic, beneficiind de o finanțare de peste 10,7 milioane lei prin PNRR. În același context, lucrările de reabilitare a Grădiniței cu program prelungit Pădureni, cu un buget de peste un milion de lei, au fost scoase la licitaţie, sursele financiare provenind tot din PNRR.

Cu sprijinul CNI, care alocă peste 17 milioane lei, este planificată construcția unei creșe în Piața Avram Iancu, proiectul fiind deja în etapa de licitație. De asemenea, se va interveni în reabilitarea clădirii Liceului Teoretic „Mihai Veliciu”, pentru a îmbunătăți eficiența energetică și gestionarea responsabilă a resurselor. Acest demers este susținut financiar de către AFM, de unde s-au obţinut 7,6 milioane lei în acest sens.

Iniţiative sustenabile pentru mobilitate şi protecţia mediului

Administrația locală din Chișineu-Criș a angajat proiecte importante care vizează promovarea mobilității durabile și a infrastructurii ecologice în comunitate.

În vederea accesării finanțării din cadrul PNRR, a fost elaborat un proiect tehnic pentru instituirea unui centru de aport voluntar, evaluat la peste 4,5 milioane lei. Totodată, prin PNRR se va finanța construcția unei piste de biciclete care va conecta Socodor și Chișineu-Criș, măsură ce implică o investiție de peste 3,5 milioane lei şi care se află în etapa de proiect tehnic.

De asemenea, administrația locală a reușit să obțină finanțare suplimentară din PNRR pentru implementarea unor insule ecologice, marcând astfel un avans esențial în direcția creșterii colectării selective a deșeurilor. În paralel, pentru a răspunde creșterii utilizării vehiculelor electrice, au fost inițiate proiecte pentru construirea de stații de reîncărcare în Chișineu-Criș. Investiția, estimată la peste 1,3 milioane de lei și finanțată de AFM, va facilita tranziția către mijloace de transport mai ecologice și mai puțin poluante. Tot de la AFM provin banii necesari pentru construirea de piste de biciclete la Nădab, ceea ce va duce la creșterea gradului de siguranță rutieră.

Dezvoltare integrată – investiţii pentru progres şi viitor durabil

Autoritățile din Chișineu-Criș au angajat o serie de proiecte majore, ce abordează nevoile diverse ale cetăţenilor şi contribuie la consolidarea infrastructurii esenţiale pentru viitorul durabil al oraşului.

Pentru a sprijini sectorul agricol local, s-a obținut o finanțare de peste 4,9 milioane lei prin PNDR-AFIR. Proiectul, aflat în stadiul de execuție, vizează îmbunătățirea infrastructurii rutiere agricole, consolidând astfel baza economică a regiunii. În paralel, autoritățile locale au beneficiat de susținere financiară consistentă, de peste 16,7 milioane de lei, prin PNI „Anghel Saligny”, pentru modernizarea infrastructurii urbane (menajarea de trotuare, alei, podețe, accese auto și rigole) în cartierul Pădureni. Această inițiativă reprezintă un pas important în creșterea calității vieții și facilitarea accesului la serviciile urbane esențiale.

Investiția în infrastructura sportivă joacă un rol crucial în promovarea unui stil de viață sănătos și în creșterea coeziunii sociale în comunitate. Pe strada Dragoș Vodă, se află în prezent în construcție o bază sportivă de Tip 1, finanțată de CNI. Valoarea lucrărilor depășește 8,8 milioane lei, proiectul oferind locuitorilor acces la facilități sportive moderne și diverse, contribuind la îmbunătățirea stării de sănătate și bunăstarea comunității în ansamblu.

Creşterea eficienţei serviciilor publice

Clădirea Primăriei va fi supusă unor ample lucrări de reabilitare, beneficiind de o finanțare de peste trei milioane de lei, obținută prin PNRR. În paralel, aproape 500 mii lei din aceeași sursă vor fi direcționați către modernizarea sistemelor de management al Primăriei, consolidând astfel capacitatea instituțională și eficiența serviciilor publice. De asemenea, pentru a asigura o dezvoltare urbană coerentă și sustenabilă, s-a obținut o finanțare de aproape 1,5 milioane lei pentru actualizarea PUG și transpunerea documentelor de amenajare a teritoriului şi de urbanism în format GIS. Se urmăreşte astfel o planificare urbană riguroasă pentru protejarea intereselor și calității vieții locuitorilor.

Investiţii strategice, aşadar, care demonstrează angajamentul ferm al echipei conduse de primarul Flavius Chereji față de cetățeni şi orientarea sa către  satisfacerea nevoilor comunității, printr-o administrare responsabilă și transparentă. Remarcabil şi modul în care au fost atrase resurse financiare substanţiale pentru prosperitatea comunităţii, motiv pentru care voi sprijini întotdeauna acţiunile primarilor ca Flavius Chereji!”, a ținut să precizeze Glad Varga.

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite