Vremea Romania, Arad 21°C

Stiri Arad

Monumentul Marii Uniri, în Plenul Camerei Deputaţilor din Parlamentul României

Deputatul Glad Varga:  „Aradul merită și poate să aspire la titlul de Capitală Politică a Marii Uniri și la amplasarea în orașul nostru a unui Monument dedicat Marii Uniri de la 1918”

Monumentul Marii Uniri, în Plenul Camerei Deputaţilor din Parlamentul României
Comentează 0

Deputatul arădean Glad Varga (PNL) s-a adresat, în data de 11.04.2017, membrilor Parlamentului României, printr-o Declaraţie Politică, în plenul Camerei Deputaților, unde a susţinut demersurile iniţiate de ASOCIAŢIA PENTRU RIDICAREA MONUMENTULUI UNIRII LA ARAD, privind amplasarea Monumentului Marii Uniri de la 1918,  adresat Ministerului Culturii şi Identității Naționale. 

Subliniem faptul că parlamentarul arădean Glad Varga a participat la dezbaterile organizate de Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României, care au avut la în data de 2 martie 2017, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Contactat telefonic, deputatul Glad Varga ne-a declarat: „Am susținut o declarație politică în plenul Camerei Deputaților pornind de la Memoriul inițiat de ASOCIAŢIA PENTRU RIDICAREA MONUMENTULUI UNIRII LA ARAD, privind amplasarea Monumentului Marii Uniri de la 1918,  adresat Ministerului Culturii şi Identității Naționale. Istoria ne arată că Aradul merită și poate să aspire la titlul de Capitală Politică a Marii Uniri, precum și la amplasarea în orașul nostru a unui Monument dedicat  Marii Uniri de la 1918. Evenimentele petrecute în ultimii 13 ani:  de la stabilirea în Consiliul Local al Municipiului Arad a locului în care se va amplasa acest monument, la contractarea de către Minister a artistului însărcinat cu realizarea operei, la finalizarea lucrării, semnate de sculptorul Codre Florin, toate acestea  au dus, într-un final, la situaţia în care  Aradul nu are nici măcar astăzi Monumentul Marii Uniri, a cărui inaugurare era programată iniţial pentru 1 decembrie 2012. Motivul întârzierii a venit din partea sculptorului  care a  avut obligaţia să transporte și să amplaseze lucrarea la Arad. Însă datorită faptului că firma acestuia a intrat în insolvenţă, nu a mai avut posibilităţile financiare să onoreze aceste obligaţii”.

„Astfel că, după 13 ani, de întruniri, solicitări, dezbateri, consultări şi după aproape 100 de ani de la Marea Unire, arădenii încă aşteaptă amplasarea acestei opere de artă. Cu toate acestea, am speranța că Ministerul Culturii şi Identității Naționale, în calitate de proprietar al Monumentului,  să se implice și să se dedice acestui proiect astfel încât lucrările să fie finalizate într-un timp rezonabil, iar Centenarul Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 să fie aniversat la Arad cu tot respectul cuvenit înaintașilor, celor care s-au sacrificat pentru ca noi astăzi să trăim într-o Românie Mare, Unită, Membră a Uniunii Europene”, a precizat deputatul Glad Varga.

Daniel Albu

 

 

Articole asemanatoare

Scrie un comentariu

trimite