Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Moment istoric! Divorțul Marii Britanii de UE, parafat! 683 de parlamentari au votat pentru ieșirea din UE

Parlamentul European a avut programat, miercuri, votul pentru acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. La dezbatere au fost invitați președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.

Moment istoric! Divorțul Marii Britanii de UE, parafat! 683 de parlamentari au votat pentru ieșirea din UE
Comentează 2

Președintele PE. David Sassoli a semnat acordul.

A fost un moment istoric. Marea Britanie a ieșit din UE după 47 de ani de apartenență la piața comună. Este prima țară care părăsește blocul comunitar.

A fost o ședință plenară încărcată de emoție, cu discursuri presărate de declarații sentimentale, sloganul ”la revedere, dar nu adio” la ordinea zilei, cu îmbrățișări în plen între europarlamentarii britanici, lacrimi și promisiunea revenirii, dar și cu momente de tensiune generate de Nigel Farage și de eurosceptici.

Liderul partidului Brexit și-a ținut ultimul discurs sfidând din nou în mod ostentativ regulile din PE, cu steagul Marii Britanii pe pupitru.

Mai puternice totuși decât emoțiile despărțirii de UK au sunat avertismentele oficialilor europeni și ale liderilor din Parlamentul European.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis britanicilor că se pot bizui mai departe pe prietenia UE, dar a averitzat că ”nu vom expune companiile europene unei concurențe neloiale”. Altfel spus, Marea Britanie nu va putea evita respectarea standardelor europene.

”Nici un parteneriat nou nu va puta evita respectarea standardelor europene”, a avertizat von der Leyen în plenul Parlamentului European. Șefa comisiei și-a încheiat discursul în ton cu atmosfera emoționanță din hemiciclu cu un citat dintr-un poet, deisgur, britanic: ”Doar în agonia despărțirii vedem cât de adâncă e dragostea. Vă vom iubi întotdeauna. Trăiască Europa!”

A venit apoi rândul liderului grupului PPE, Marcus Weber, să atragă atenția britanicilor că Regatul Unit va deveni o țară terță, prin urmare regulile se vor schimba.

”Guvernul britanic a limitat perioada de tranziție, dar nu vom perimte ca UE să fie pusă sub presiune pentru a ajunge cu grabă la un acord. Trebuie să ne reamintim că atunci când esti parte a Uniunii te bucuri de avantajele ei, dar când nu mai esti pierzi. Nu permitem un Singapore lângă Europa. Norvegiei și Elveției le-am spus că pot avea acces pe piața unică doar cu libertate de circulație. Acest lucru îl vom spune și lor”, a anunțat liderul celui mai puternic grup parlamentar din PE, Marcus Weber.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite