Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Mitropolitul Banatului și Arhiepiscopul Aradului au oficiat o liturghie arhierească și au binecuvântat lucrările din Parohia Vinga

Duminică, 25 august 2019, Inaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului dimpreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului au fost prezenți în mijlocul credincioșilor din Parohia Vinga, Protopopiatul Arad. Ierarhii au fost așteptați de preotul paroh Răzvan Sas, Pr. Valentin Săvușcă din Parohia Miniș, Pr. Nicolae Ursu din Parohia Mănăștur, Pr. Liviu Suciu - fostul paroh și Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, precum și de un număr mare de credincioși.

Mitropolitul Banatului și Arhiepiscopul Aradului au oficiat o liturghie arhierească și au binecuvântat lucrările din Parohia Vinga
Comentează 0

A urmat apoi săvârșirea Sfintei Liturghii de către cei doi ierarhi, în prezența oficialităților județene și locale: Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad,  Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean, general maior Ionel Vasile Heredea, Sorin Negrei, primarul comunei, Vasile Todi, președintele Uniunii Jurnaliștilor din Banatul istoric, precum și a altor  primari din comunele județului Arad.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Mitropolit Ioan care a tâlcuit și explicat pe înțelesul tuturor  pericopa evanghelică rânduită pentru această Duminică a 10-a după Rusalii, despre vindecarea lunaticului (Matei 17, 14-23).

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Timotei i-a oferit preotului paroh Răzvan Sas distincția de iconom, în semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în Parohia Vinga.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corala Contrast  din Timișoara, alcătuită din artiști lirici ai Operei Naționale din Timișoara, dirijată astăzi de Cosmin Borlovan.

După terminarea Sfintei Liturghii, cei doi ierarhi au sfințit troița din curtea bisericii ridicată în memoria primului Protopop de Vinga, Dr. Patrichie Țiucra, cele patru  cruci de inox ce se vor înălța pe cele patru abside ale bisericii, precum și icoanele de la intrarea în Sfânta Biserică.

În continuare, ierarhii dimpreună cu preoții, oficialitățile locale și județene dar și credincioșii parohiei au mers la primăria din localitate pentru a binecuvânta și sfinți lucrările de renovare ce s-au realizat în acestă instituție.

După tăierea panglicii, a urmat un moment cultural-artistic care a cuprins câteva dansuri ale Ansambului Liliacul, urmate de alocuțiuni ale oficialităților prezente și recitarea câtorva poezii  despre satul românesc.

La finalul acestui moment, președintele de onoare al Jurnalului interregional ,,Banatul”, IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a înmânat placheta de excelență și Diploma de Primar al Țării Banatului, primarului Ioan Sorin Negrei, apreciind totodată activitatea pe care o desfășoară în această comună, spunând că „un om cu o inimă curată, frumoasă, nu poate să facă decât lucruri frumoase, plăcute lui Dumnezeu și oamenilor.”

Chiriarhul arădean i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioan pentru această binecuvântată vizită în Parohia Vinga şi pentru participarea la evenimentele organizate de către parohie şi primărie, amintind totodată faptul că în urmă cu câteva duminici au slujit împreună în biserica copilăriei din Parohia Timişoara-Fabric, după care a fost construită şi cea din Vinga, în vremea protopopului Patrichie Ţiucra, pe care l-a şi cunoscut personal. De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, ca unul care cunoaşte întreaga istorie a Vingăi şi pe protopopii ei de odinioară, i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioan nu doar din partea parohiei ci şi a eparhiei întregi, amintind bunele legături dintotdeauna între parohiile şi clericii din cele două judeţe din Banat.

Andrei-Sebastian Popa 

student teolog

 

Galerie foto (18)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite