Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ministrul de Finanțe vorbește despre „legarea de glie” a studenților. Care este reacția deputatului Glad Varga

După ce, la sfârșitul anului trecut, a propus ca românii care lucrează în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil o perioadă limitată, iar la expirarea acesteia să fie obligați să se mute în altă țară, Eugen Orlando Teodorovici, ministru de Finanțe și președinte executiv al PSD, vorbește acum despre „legarea de glie” a studenților.

În replică, deputatul liberal arădean Glad Varga susține că o astfel de inițiativă este încalcă legea fundamentală.

Ministrul de Finanțe vorbește despre „legarea de glie” a studenților. Care este reacția deputatului Glad Varga
Comentează 0

Potrivit Agerpres, Teodorovici a declara la Antena 3, că urmează să aibă loc o discuţie privind facilităţile pe transport acordate studenţilor şi că aceştia ar trebui întrebaţi dacă nu ar fi corect ca după terminarea facultăţii să rămână să lucreze un număr de ani în România. „De ce nu întrebăm şi discutăm cu studenţii: continuăm să sprijinim această zonă, dar, după terminarea facultăţii, nu cumva ar fi corect, din toate punctele de vedere, ca studenţii un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultăţii? […] Statul Român investeşte foarte mult în studenţi, dar după aceea marea lor parte se duc...”, a spus ministrul de Finanțe, conform Agerpres.

Potrivit lui Glad Varga, deputat PNL de Arad, Guvernul PSD-ALDE, nu face decât să ne anunțe încă o dată, prin vocea ministrului Teodorovici, că nu înțelege realitatea și noua paradigmă educațională. „Intenția de a obliga studenții ca după absolvire să se angajeze în țară un număr de ani încalcă drepturi fundamentale prevăzute în Constituţia României şi are un efect contrar celui dorit de ministrul de Finanţe. Sub tirul acestor idei şi politici neargumentate, care îi afectează în mod direct, tinerii sunt tot mai dornici să plece din ţară, încă de la terminarea liceului”, susține deputatul liberal arădean. Potrivit acestuia, numărul tinerilor care pleacă să studieze în străinătate crește cu 20% în fiecare an. „Ce trebuie să înţeleagă aceşti guvernanţi este că tinerii români sunt liberi în piaţa muncii la nivel global, că sunt cetăţeni cu drepturi depline, care ar dori să lucreze în România, dacă aici nivelul de trai ar fi satisfăcător și locurile de muncă bine plătite. Ministrul de Finanţe ar trebui mai degrabă să îşi îndrepte atenţia şi măsurile către subfinanţarea acută a cercetării şi inovării, care a condus la migrarea alarmantă tinerilor talentaţi către state dezvoltate din Europa şi SUA. În baza tendinţelor evidente de mobilitate europeană a tinerilor, Comisia Europeană a cerut statelor membre să îşi schimbe paradigma educaţională în următorii zece ani. Guvernul PSD-ALDE, fiind ancorat într-o realitate paralelă, vine însă cu abordări totalitare şi retrograde, dorind să împiedice tinerii români să îşi găsească locuri de muncă în care sunt valorificaţi”, mai spune Glad Varga.

Deputatul afirmă în continuare că este la îndemâna Guvernului, ca pe lângă alocarea de sume corespunzătoare pentru cercetare și inovare, să creeze cadrul necesar pentru încurajarea investitorilor, dar și să dezvolte pe lângă unitățile de producție și centre de cercetare și inovare. „Astfel, nu numai că s-ar înregistra o creștere a numărului locurilor de muncă, ci ar și consolida aceste afaceri în România, cu consecințe directe și imediate asupra întregii vieți economice și sociale”, a încheiat Glad Varga.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite