Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Mihai Măniuțiu și ”Iubirea Fedrei” la Arad

Mihai Măniuțiu și ”Iubirea Fedrei” la Arad
Comentează 0

P(r)oza zilei: Mihai Măniuțiu și ”Iubirea Fedrei” la Arad

Pentru Teatrul Clasic ”Ioan Slavici” din Arad ”Niciodată toamna nu fu mai frumoasă” decât în urmă cu 14 ani, când regizorul clujean Mihai Măniuțiu punea în scenă aici spectacolul ”Iubirea Fedrei” (îl mai pusese cu un an înainte Andrei Șerban la Naționalul clujean), după un text tulburător al preaîncercatei Sarah Kane, tânără dramaturgă de limbă engleză, care a scris doar 5 piese de teatru, după care și-a luat viața într-un spital de psihiatrie din Londra, unde fusese adăpostită în urma unei tentative nereușite de sinucidere. (Destin copie la indigo cu al tinerei scriitoare de origine română, Aglaja Veterany, care, după ce cucerea spațiul cultural de limbă germană cu multpremiatul roman ”De ce fierbe copilul în mămăligă”, își punea și ea capăt zilelor într-un spital din Zurich!).

Să reamintim că ”Iubirea Fedrei” la Arad a stârnit scandal încă din timpul repetițiilor, consilierul municipal Cristian Moisescu (despre morți numai de bine!) arătându-se scandalizat de limbajul dezinhibat (libertin) al piesei, prin care biata Sarah Kane încerca săraca să-și exorcizeze cumva monștrii ce-i răvășeau mintea și a propus cenzurarea spectacolului, spectacol pentru care directorul de atunci al teatrului, regizorul Laurian Oniga, s-a luptat cu îndârjire și, pe bună dreptate, căci Mihai Măniuțiu avea să obțină cu ”Iubirea Fedrei” patru nominalizări la râvnitele Premii UNITER.

„Și atunci neînduplecata împărăteasă îl condamnă pe bietul pictor la spânzurătoare. Acesta se mai putea sprijini doar în degetele mari de la picioare. Iar când va fi obosit… Pictorul se sprijini doar într-un deget. Cu celălalt deget desenă pe nisipul de sub el niște șoareci. Șoarecii au fost atât de bine desenați, încât se urcară pe trupul artistului și roaseră funia. Când văzu aceasta, pictorul se îndepărtă de la locul execuției cu pași tăcuți. El luă cu el șoarecii!”

 

P(r)ozeur: Vasile de Zărand


Scrie un comentariu

trimite