Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Măsurile luate de inspectorii de prevenire în Săptămâna Patimilor

Măsurile luate de inspectorii de prevenire în Săptămâna Patimilor
Comentează 0

În vederea reducerii posibilităților de producere a unor evenimente care să umbrească aceste sărbători, inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Vasile Goldiș” al județului Arad au luat măsurile menite să asigure un nivel ridicat de protecție la nivelul comunităților. Au fost realizate o serie de măsuri preventive care să conducă un climat mai sigur, dar și un complex de măsuri operative care să eficientizeze misiunile de protejare a populației.

Obiectivele planurilor de măsuri din această perioadă sunt de reducere a numărului de incendii prin înlăturarea deficiențelor pe linia apărării împotriva incendiilor de la biserici sau alte categorii de construcții frecventate de sărbători, dar și de asigurare a unui timp de intervenție scăzut prin suplimentarea numărului de pompieri și de paramedici SMURD.

În perioada Paștelui, ISU Arad, funcționează cu efective necesare asigurării intervențiilor, prin coordonare operațională 24 de ore din 24, 7 zile din 7, iar la nevoie echipajele pot fi completate cu personal adus la serviciu din turele libere.

În aceste zile au fost efectuate mai multe controale la lăcașuri de cult și centre comerciale, dar și la unități de cazare turistică, având în vedere că în perioada sărbătorilor sunt frecventate de un număr mare de utilizatori.

Au fost executate 39 controale la ”unități de cult, ansambluri mănăstirești, târguri și obiective cu aflux mare de persoane”. Au fost aplicate 66 avertismente și 3 amenzi în valoare de 1800 lei.

În noaptea de înviere, la principalele obiective de cult, cu aflux mare de public vor fi prezenți inspectori de prevenire.

Pe timpul acțiunilor preventive, au fost instruiți preoții și personalul clerical asupra modalităţilor practice de coordonare a evacuării enoriașilor, dar și asupra utilizării stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul lăcașelor.

Acțiunile de verificare vor continua până sâmbătă, iar în Noaptea de Înviere vor fi operaționalizate și dislocate mai multe echipaje de intervenție la bisericile și mănăstirile unde este așteptat un număr mare de persoane.

Complementar verificării măsurilor obligatorii de prevenire, pompierii au făcut recunoașteri la aceste tipuri de obiective, pentru identificarea surselor de alimentare cu apă, familiarizarea cu particularitățile clădirilor și prelucrarea personalului angajat asupra utilizării stingătoarelor în cazul unui incendiu.

Aproape toate bisericile în care se desfășoară slujbe de Paște au fost sau vor fi verificate, în aceste zile, din punct de vedere al securității la incendiu. Din cazuistica anilor trecuți s-a constatat că la evenimentele din Noaptea de Înviere situațiile de urgență au reprezentat cazuri de acordare a asistenței medicale de urgență.

Respectarea de către cetățeni a măsurilor de apărare împotriva incendiilor a făcut ca sfânta sărbătoare să se desfășoare fără evenimente care să le pună viața și bunurile în pericol.

Ne dorim ca și în acest an să parcurgem cu bine aceste zile, fără a înregistra evenimente majore pe linia situațiilor de urgență.

Premergător slujbelor din această perioadă, preoții se vor asigura că sunt respectate principalele reguli organizatorice, și anume:

 • Evitarea desfăşurării slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de renovare ori construcție;
 • Interzicerea desfăşurării slujbelor în obiective care au amplasate schele la interior sau la exterior.
 • În situaţia în care slujbele se organizează în interior, este importantă menţinerea uşilor de pe căile evacuare în poziţie deschisă, îndepărtarea covoarelor şi a mobilierului care poate îngreuna evacuarea şi limitarea accesului credincioşilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcaşul de cult.
 • Efectuarea unor verificări riguroase după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de iniţiere a unui incendiu.
 •  

Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor din Noaptea de Înviere, recomandăm atât preoților, dar mai ales enoriașilor să urmeze câteva reguli simple, însă foarte importante:

 • manifestarea prudenței cu lumânările şi candelele aprinse, atât în timpul derulării slujbelor religioase, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau părului;
 • evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;
 • în locuință, amplasarea lumânărilor și candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanță de perdele, lemn sau electrocasnice;
 • menținerea liberă a căilor de evacuare din biserică și interzicerea accesului în interior, dacă a fost depășită capacitatea construcției;
 • parcarea mașinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.

 

În cazul  producerii unui eventual incendiu în lăcaşul de cult:

 • În primul rând se evacuează toţi enoriaşii din biserică, prin grija şi sub coordonarea preoţilor, utilizând echilibrat toate căile de evacuare existente, inclusiv cele din altar, acolo unde acestea există.
 • O atenţie deosebită fiind acordată persoanelor în vârstă ori cu un grad de mobilitate redus.
 • Concomitent cu evacuarea persoanelor, se asigură prima intervenţie pentru stingerea incendiului prin utilizarea stingătoarelor de incendiu.
 • De îndată trebuie alertate și serviciile de urgenţă la numărul unic pentru apeluri de urgență - 112.

 

Având în vedere perioada mare de zile libere de care se bucură românii, le recomandăm câteva măsuri de apărare împotriva incendiilor pe timpul ieșirilor la “iarbă verde”:

 • este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.
 • în zonele de agrement, focul se poate aprinde doar în locuri special amenajate, în condiţii și la distanţe de siguranţă care să nu permită propagarea focului la vecinătăţi.
 • supravegherea arderii, deoarece o rafală de vânt  poate răspândi flăcările sau scânteile.
 • supravegherea continuă a copiilor, pentru a preveni jocul acestora cu focul.
 • în locul în care se face grătarul trebuie să fie amplasat un stingător de incendiu sau o găleată cu apă.
 • înainte de plecare focul trebuie stins, iar cenușa trebuie acoperită cu pământ.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Mr. PLEȘCA GEORGE

 

 

 

 

 

 

 

 


Scrie un comentariu

trimite