Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

FOTO | Măsuri draconice de securitate la EXPO Arad. Studenții străini, majoritatea arabi, scanați cu detectoare de arme

Studenții Facultății de Medicină din cadrul Universității ”Vasile Goldiș” Arad au avut, joi, festivitatea de încheiere a studiilor. Evenimentul s-a desfășurat la EXPO Arad, iar studenții și invitații lor au fost căutați de arme, în contextul atentatelor teroriste din unele țări.

FOTO | Măsuri draconice de securitate la EXPO Arad. Studenții străini, majoritatea arabi, scanați cu detectoare de arme
Comentează 0

Două evenimente au fost programate: unul pentru cei aproximativ 300 de studenți străini și familiile lor, iar al doilea pentru studenții români. În total, în jur de 1400 de persoane au fost la EXPO Arad, iar universitatea a decis să evite orice temeri legate de atentate, astfel că a apelat la ajutorul unei firme private de pază și protecție. Un număr de 16 agenți au fost mobilizați, fiind formate filtre prin care a trecut fiecare participant.

Studenților străini, majoritatea dn țări arabe, le-au fost verificate pașaportele, datele fiind confruntate cu cele de pe listele deținute de agenții de pază. Apoi, aceștia au fost scanați din cap până în picioare cu aparate de detectare a metalelor, similare cu cele folosite în aeroporturi.

”Sunt proceduri legale, solicitate de universitate în contextul temerilor existente în toată Europa privind posibilitatea unor atentate teroriste. Pentru a nu exista impresia unei discriminări, măsurile au fost menținute și pentru festivitatea studenților români”, a declarat un reprezentant al agenției de pază.

Printre invitați s-au aflat femei care au purtat costumații tradiționale ce le acoperă chipurile, ceea ce ar fi putut atrage suspiciuni din partea unor participanți.

Aflat la eveniment, șeful Biroului ”Studenți Străini” din cadrul Facultății de Medicină, dr. Horațiu Papiu, a precizat: ”Noi punem mai presus de toate siguranța și protecția participanților, care sunt studenții noștri, familiile lor, cadrele didactice și considerăm că nu merită să ne uităm la motive economice pentru a nu asigura pe deplin această securitate. Așa cum știm cu toții, trăim în niște vremuri din ce în ce mai tulburi, cum sunt evenimentele din Franța sau Tunisia. Considerăm că este bine să prevenim orice eveniment”.

O parte dintre invitați s-au arătat deranjați de controalele la care au fost supuși, însă majoritatea au spus că sunt mai liniștiți dacă știu că nu există posibilitatea ca la eveniment să intre persoane înarmate.

Galerie foto (5)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite