Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Majorarea pensiilor cu 40% a fost votată în Parlament. PNL acuză PSD că ”vrea să arunce țara în aer”

Parlamentarii au votat marți proiectele privind rectificarea bugetului de stat și al asigurărilor sociale, cu modificările aduse de PSD. Unul dintre amendamante vizează revenirea la legea inițială a pensiilor, care prevede o majorare cu 40% a punctului de pensie, în loc de 14%, cum a stabilit Guvernul. PNL a anunțat că va ataca la CCR modificările. În discursul susținut înaintea votului, fostul ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu a acuzat că Guvernul ar avea bani pentru majorarea pensiilor cu 40%, dar că preferă să lase milioane de români în sărăcie. În replică, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a spus că social-democrații vor ”să arunce țara în aer”.

Majorarea pensiilor cu 40% a fost votată în Parlament. PNL acuză PSD că ”vrea să arunce țara în aer”
Comentează 0

Proiectul de lege pentru aprobarea rectificării bugetului de stat a fost adoptat cu 242 de voturi ”pentru”, 147 ”împotrivă” si 11 abțineri, iar cel pentru aprobarea rectificării bugetului asigurărilor sociale, cu 246 de voturi ”pentru” și 104 ”împotrivă”.

Astfel, parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolului potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea cu 40%.

Legea va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Fostul ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu a susținut, înaintea votului din Parlament pe proiectul de rectificare bugetară, că Guvernul are bani pentru majorarea pensiilor cu 40%, dar vrea să lase milioane de români în sărăcie.

”Nu trebuie să uităm că ați împrumutat țara cu peste zece miliarde de euro. Ne reproșați nouă când guvernam că o să plătească banii îmărumutați și nepoții. Am scăzut datoria publică până la 35% (...) Să nu uităm că vă împrumtați de cinci ori mai mult decât PSD și acești bani nu se văd nicăieri. Nu ați cheltuit bani în această pandemie pentru că ați lăsat totul în seama autorităților locale. Nu ați introdus bani în creșterea veniturilor românilor”, le-a reproșat fostul ministru liberalilor.

Vasilescu a acuzat că guvernul are banii pentru majorarea pensiilor și a salariilor, dar nu vrea să-i dea. 
”Chiar dacă aveți bani de pensii și salarii, pur și simplu nu vreți să-i dați, preferați ca două milioane de români care au pensia sub 1.000 de lei să trăiască în sărăcie în loc să-și primească dreptul conferit de lege”, a acuzat fostul ministru. 

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, i-a acuzat la rândul său pe social-democrați că ”vor să arunce țara în aer”.

”Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este un act de agresiune la stabilitatea economiei României. Toată lumea se uită astăzi la noi, agenţiile de rating, Comisia Europeană, investitorii, toţi se uită şi ne judecă şi văd cum o grupare vrea să arunce ţara în aer”, a spus Cîţu.

Miercuri, Comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat raport de adoptare rectificării bugetare, cu 20 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", adoptând un amendament al PSD care abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14% şi rămâne în vigoare creşterea acestuia cu 40%, prevăzută în legea sistemului public de pensii.

Alte amendamente ale PSD adoptate de comisii se referă la majorarea cu 1 miliard de lei a sumelor repartizate UAT-urilor; la suplimentarea cu 5,635 milioane de lei a bugetului Camerei Deputaţilor, pentru a achiziţionarea de echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii, precum şi la suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerul Agriculturii, pentru finanţarea Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Sursa: realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite