Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

LEURDA - sănătate curată

Fiind crescut la țară, am cunoscut Leurda de la bunicul meu care era stupar, petrecîndu-și viața aproape de pădure. An de an cînd mai crescusem mergeam cu prietenii sau colegii la pădure și culegeam leurdă, la noi este foarte cunoscută și consumată, pentru salată, și vă asigur că este o delicatesă, împreună cu o friptură de miel crud, dar nu numai. 

LEURDA - sănătate curată
Comentează 0

O găsim o scurtă perioadă de timp, primăvara, dar este un dar ceresc pentru organismul uman, avînd multe calități, însă și pentru  gatit este foarte bună, avînd gust de usturoi. An de an merg și culeg leurdă, aşa cum am spus de cînd eram copil, iar cei care o cunoașteți nu ezitați să mergeți acum să o culegeţi, pentru ca timpul fiind bun creşte și îmbătrînește repede și nu mai poate fi consumată.Se spune că ursul cînd iese din bîrlog prima dată caută leurda. Din păcate forte multă lume nu o cunoaște, dar se găsește și în piață, de unde puteți cumpăra de la țărani.

Leurdă, supranumită şi "usturoiul sălbatic", datorită mirosului pe care îl emană, este unul dintre primii vestitori ai primăverii şi este o plantă extraordinar de sănătoasă, având efecte miraculoase asupra organismului nostru.

Având proprietăţi curative foarte puternice, leurdă este eficientă în tratarea indigestiei, insuficienţei biliare, a colicilor abdominali, balonării şi dizenteriei. De asemenea ajută la distrugerea viermilor intestinali.
Purifică organismul

Frunzele de leurdă sunt într-adevăr miraculoase, având proprietăţi depurative şi capacitatea de a purifică sângele, ficatul, stomacul şi intestinele.
Tratează afecţiunile sistemului nervos

Ajută la tratarea insomniei, stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, stările depresive şi stările de anxietate.

Pe lângă celelalte beneficii ale leurdei, această are şi capacitatea de a curăţa rinichii şi vezica urinară. Totodată elimina excesul de acid uric care este foarte dăunător bolnavilor de gută.
Tratează bolile respiratorii

În cazul afecţiunilor precum bronşita, tuberculoză pulmonară sau infecţii la nivelul căilor respiratorii superioare, cum ar fi gripa sau răceala, leurdă are efecte miraculoase şi este un remediu natural extrem de folositor. De asemenea ameliorează insuficientă respiratorie provocată de tuse.
Previne apariţia afecţiunilor la nivelul creierului

Leurdă consumată regulat poate duce la prevenirea bolii Alzheimer dar şi a demenţei. Mai mul decât atât, din pricina unor substanţe pe care le conţine ajută la sporirea activităţii creierului, stimulând memoria şi concentrarea.

Folosită extern are efecte miraculoase în combaterea reumatismului, iar cataplasmele cu frunze sunt cele indicate.
Vindecă rănile

Tot prin uz extern, leurda tratează efectiv eczemele, herpesul, rănile greu vindecabile, scrofuloza şi alte boli cronice de piele. Pentru furunculi se pot folosi cataplasmele cu frunze de leurdă.
Tratează afecţiunile cardiovasculare

Ajută la curăţarea sângelui de substanţele toxice, reduce hipertensiunea arterială, scade nivelul colesterolului şi previne accidentele vasculare.
Înlătură efectele fumatului

Leurda este benefică şi în cazul fumatului deoarece poate înlătura efectele nocive ale nicotinei din organism.

Galerie foto (25)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite