Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Legea pensiilor intră în linie dreaptă în Parlament. Ce schimbări aduce

 Adoptată de Guvern, legea va fi dezbătută de comisiile de specialitate și poate suferi modificări. Astăzi se afla pe ordinea de zi a Comisiei juridice și de buget din cadrul Senatului. Legea prevede recalcularea tuturor pensiilor. 

Legea pensiilor intră în linie dreaptă în Parlament. Ce schimbări aduce
Comentează 0

Legea pensiilor aduce mai multe noutăți. Una dintre ele este luarea în calcul a masteratului și doctoratului ca vechime în muncă. De asemenea, mamele care au mai mult de trei copii și au stagiul minim de cotizare de 15 ani vor beneficia de sase ani reducere la vârsta de pensionare.

În proiectul de lege se arată că nicio pensie în plată nu va scădea, iar dacă în urma recalculării, reiese o pensie mai mica decât cea aflata în plată, va rămâne pensia dinaintea recalculării.

Ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu, susține ca este o lege a egalității, astfel încât sa nu mai existe situații în care doua persoane care au aceeași vechime în munca și care au lucrat în aceleași condiții sa primească pensii diferite.

Proiectul prevede și creșteri etapizate ale punctului de pensie. De la 1 septembrie, punctul de pensie va ajunge la 1.265 de lei, urmând ca în 2021 sa ajungă la 1875 de lei.

Impactul bugetar calculat pentru 2019 este 8,4 miliarde de lei, iar în 2020 se va tripla.

Proiectul a fost votat de Guvernul Dancila, dar pentru a ajunge sa devina lege trebuie votat și de către Parlament. 

CUM CREȘTE PUNCTUL DE PENSIE 

1.265 de lei în 2019;

1.775 de lei în 2020;

1.875 de lei în 2021

 

Sursa: proiect de lege 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite