Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ITM reaminteşte patronilor ce măsuri trebuie să ia pentru a-şi proteja angajaţii pe timp de caniculă

Având în vedere temperaturile ridicate înregistrate în ultimele zile, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad readuce în atenția angajatorilor obligațiile legale pe care aceștia le au cu privire la asigurarea măsurilor de protecție în ceea ce-i privește pe angajați.

ITM reaminteşte patronilor ce măsuri trebuie să ia pentru a-şi proteja angajaţii pe timp de caniculă
Comentează 0

„Prin urmare, în cazul în care temperatura exterioară a aerului depășește 37 grade Celius sau corelat cu condiții de umiditate mare este atins acest nivel, angajatorii au obligația de a lua măsuri corespunzătoare care să conducă la ameliorarea condițiilor de muncă și care să asigure menținerea stării de sănătate a salariaților.

Astfel, pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă se impun a fi luate următoarele măsuri:

- reducerea intensității și ritmului activităților fizice;

- alternarea efortului dinamic cu cel static;

- asigurarea ventilației la locul de muncă, iar acolo unde procesul de lucru permite, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer;

 - asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri / persoană / schimb;

- asigurarea de dușuri precum și asigurarea echipamentului individual de protecție;

Totodată, pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de munca în condiții de temperaturi ridicate, este obligatoriu ca angajații să fie examinați medical atât la angajare cât și periodic, avându-se în vedere posibilitatea de reducere a programului de lucru sau chiar schimbarea locului de muncă, în cazul persoanelor cu afecțiuni sau care au contraindicații de a desfășura activitate la temperaturi ridicate.

Reamintim angajatorilor și angajaților că în această perioadă nu trebuie neglijate nici măsurile menite să limiteze infectarea cu virusul COVID – 19”, susţin reprezentanţii ITM.

Pentru a preveni producerea unor evenimente nedorite ce se pot solda cu victime, inspectorii de muncă din domeniul securității și sănătății în muncă anunţă că vor efectua controale la angajatori, atât pentru a informa cât și pentru a verifica respectarea obligațiilor legale pe care aceștia le au.

De menţionat că nerespectarea dispozițiilor legale constituie contravenție, amenzile aplicabile fiind cuprinse între 1.500 lei și 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât sa fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

Sursa foto: rfi.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite