Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ITM ia la purecat comercianţii de materiale pirotehnice

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad desfășoară în această perioadă ample acțiuni de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale, de către agenții economici care comercializează articole pirotehnice pe raza județului Arad.

ITM ia la purecat comercianţii de materiale pirotehnice
Comentează 0

„Este știut faptul că articolele pirotehnice fac parte din categoria produselor periculoase, cu toate acestea ele își găsesc o largă aplicabilitate cu ocazia diferitelor evenimente și festivități fiind frecvent utilizate în preajma sărbătorilor de iarnă.

Și anul acesta, acţiunea este motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori în țară şi străinătate, care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, provocând mari pagube materiale şi uneori chiar pierderi de vieți omenești.

Un alt motiv care a determinat demararea acestei acțiuni este și faptul că îndeosebi, de sărbători, se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii și tineri, mai ales de cei care au vârsta sub 18 ani”, transmit reprezentanţii Inspectoratului Teritoriul de Muncă.

Astfel, verificările vizează în special aspecte cu privire la modul de depozitare și manipulare, la modul de etichetare a acestor produse, inclusiv dacă au inscripționate în limba română instrucțiuni de utilizare, categoria din care fac parte, termenul de garanție precum și pericolele pe care le poate genera păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor neconformă, dacă agenții economici au angajat personal autorizat, respectiv pirotehnicieni și nu în ultimul rând dacă sunt autorizați conform legii, de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad și de către Inspectoratul Județean de Poliție Arad.

„Ca în fiecare an, atragem atenția tuturor factorilor implicați, că nerespectarea dispozițiilor legale în materie poate atrage atât răspunderea contravențională cât și răspunderea penală a celor vinovați.

Astfel, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate doar de către pirotehnicieni.

Facem precizarea că articolele pirotehnice din categoriile 1 și P1 sunt cele cu nivel de risc scăzut și nedăunător sănătății umane din punct de vedere al zgomotului pe care-l produc.

De asemenea, amenzile de care sunt pasibili cei care încalcă legea sunt cuprinse între 1000 lei și 7500 lei, în cazul contravenienților persoane juridice limitele minime și maxime ale amenzilor majorându-se cu 100%”, mai spun reprezentanţii ITM.

Fotografia are rol ilustrativ

Sursa foto: gds.ro

                                                                                                        

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite