Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Istoria locală pe înțelesul elevilor de la Liceul Special „Sfânta Maria” Arad (FOTO)

„Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții...” (Nicolae Iorga).

Cadrele didactice de la Liceul Special „Sfânta Maria” Arad subscriu acestei afirmații, drept pentru care organizează în mod constant activități școlare și extrașcolare cu teme istorice, cu scopul de a le face cunoscută elevilor istoria națională și locală.

Istoria locală pe înțelesul elevilor de la Liceul Special „Sfânta Maria” Arad (FOTO)
Comentează 0

Astfel, în această zi de însorit octombrie, prof. Maria Porușnicu (director) și prof. Mariana-Daniela Dihel (director adjunct) au avut bucuria de a a fi gazdele unui eveniment dedicat istoriei locale, eveniment organziat în colaborare cu col. (rtg.) Sandu Crișan (președintele Filialei Județene ANCMRR „Ziridava” Arad, redactor șef al revistei „Stindard”) și Ioan Tuleu (istoric, consilier editorial al revistei „Stindard”).

Elevii din clasele a V-a – a XII-a au participat cu entuziasm la eveniment, rămânând surprinși de câte povești se ascund pe străzile atât de cunoscute lor, povești de demult, dar, totuși, atât de aproape de ei, unii dintre eroii acestor povești fiind încă în viață, iar alții rămânând în amintirea arădenilor prin reportajele realizate și publicate de Ioan Tuleu în volume-mărturii, deoarece arădenii nu trebuie să uite de ei... Desigur, povestea a fost despre eroii români din cel de-al Doilea Război Mondial.

La finalul întâlnirii, col. (rtg.) Sandu Crișan le-a promis elevilor că va reveni cu drag în mijlocul lor, iar atunci le va aduce și un film documentar de excepție, „Eroii de la Păuliș”, film realizat în 1964, de către Serviciul cinematografic al Ministerului Forțelor Armate a Republicii Populare Române, regia Ovidiu Georgescu. O copie digitalizată a filmului a fost procurată de către Filiala Județeană Arad – „Detașamentul Păuliș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” (președinte col. (Rz) Marcel Lucaciu), cu sprijinul Arhivei Naționale de Film și a Centrului Național al Cinematografiei.

Elevii au fost încântați de această promisiune, dar, până la următoare întâlnire, au promis, la rândul lor, că vor participa la evenimentele organziate în cinstea eroilor din Arad și de pretutindeni, fiindcă nu trebuie să îi uităm pe cei căzuți în război: „nu-l uitați pe cel căzut în război,/ lăsaţi-i din când în când un loc liber la masă,/ ca şi cum ar fi viu între noi,/ ca şi cum s-ar fi întors acasă.” (Nichita Stănescu).

Carina A. Baba

 

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite