Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Investiții de zeci de milioane pentru bunăstarea comunei Zădăreni (FOTO)

Deși se află la primul mandat de primar, Petru Șiclovan, edilul-șef de la Zădăreni, are o bogată experiență administrativă, fiind timp de 16 ani viceprimar al comunei. Iar acest lucru se vede, realizările administrației locale liberale având drept scop îmbunătățirea infrastructurii și în cele din urmă a condițiilor de trai.

Investiții de zeci de milioane pentru bunăstarea comunei Zădăreni (FOTO)
Comentează 0

„Primarul Petru Șiclovan a adoptat o strategie consolidată şi echilibrată pentru progesul comunei Zădăreni,  axându-se pe îmbunătățirea infrastructurii și creșterea calității vieții, cu proiecte bine gândite și sustenabile.

Pe parcursul vizitei mele în comună, primarul Petru Șiclovan a prezentat proiectele în curs de desfășurare sau implementare, evidențiind, de asemenea, provocările pe care le-a întâmpinat și le întâmpină administrația locală”, susține deputatul liberal Glad Varga, după vizita pe care a făcut-o la Zădăreni.

Lucrări aproape finalizate la școală şi dotări moderne

Începute încă din 2007, lucrările la clădirea destinată Școlii Gimnaziale din Zădăreni au fost întrerupte pe o perioadă îndelungată din lipsa surselor de finanțare. Cu toate acestea, în prezent, proiectul este în stadiu avansat, finalizat în proporție de 90%. Investiția totală se ridică la peste 1,6 milioane lei, provenind atât din sursele Consiliului Județean Arad, cât și din bugetul local. Primarul a subliniat importanța gestionării responsabile a banului public în asigurarea finalizării acestei lucrări, o prioritate atât pentru administrația locală, cât și pentru părinți. De asemenea, Școala Gimnazială va beneficia de un proiect de dotare a claselor și laboratoarelor în valoare de peste 490.000 lei, aflat în procedură de achiziție, finanțarea fiind obţinută prin PNRR.

Pistă de biciclete şi activităţi sportiv-recreative

Un nou proiect ce urmărește să amplifice atractivitatea comunei constă în amenajarea unei piste de biciclete ce va conecta intrarea dinspre Arad cu centrul localității. Lucrările pentru acest proiect vor începe în curând, reprezentând o investiție de peste 3,1 milioane lei, finanțată din fonduri europene prin PNRR. Se planifică, de asemenea, obținerea unei finanțări suplimentare de 2 milioane lei pentru extinderea traseului până la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, tot prin PNRR.

De asemenea, administratia locala a investit în dotarea locurilor de joacă pentru copii, a parcului recreativ și a bazei sportive, demonstrând angajamentul față de viitorul comunității. Aceste proiecte, deja în curs de execuție, implică investiții de peste 48.000 euro, provenind din sursele AFIR-GAL.

Extinderea infrastructurii de gaz, apă şi canalizare

Lucrările la rețeaua de gaz în Zădăreni sunt în plin progres, incluzând extinderea pe străzile Pompierilor, Salcâmilor, Macilor și Tineretului, cu o investiție de aproape 304.000 de lei, susținută financiar de Consiliul Județean și bugetul local. Înființarea unei rețele de gaze naturale la Bodrogu  Nou, care presupune inclusiv realizarea de branșamente la case, reprezintă un alt proiect important care urmează să fie implementat în comună, în momentul de față derulându-se procedura de achiziție a lucrărilor. Finanțarea obținută prin intermediul PNI „Anghel Saligny” se ridică la peste 2,9 milioane lei, cu cheltuieli neeligibile de puțin peste 205.000 lei.

În paralel, s-a demarat procesul de achiziție pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare, proiect finanţat tot prin PNI „Anghel Saligny”, cu o valoare totală de peste 14,7 milioane lei, din care peste 14,2 milioane lei suma eligibilă. Rețelele de apă și canalizare au fost extinse în regie proprie pe străzile Mureșului, Rândunicii, Rozelor, Pădurii, Trandafirilor, Lalelelor, Agrementului, Binecuvântării, Tineretului și Voionței, iar pe strada Arenei s-a extins rețeaua de canalizare, investiția fiind de 200.000 lei.

Angajament pentru mediu şi sustenabilitate

Administrația locală a sprijinit reconstrucția ecologică a zonei umede Zădăreni din Parcul Natural Lunca Mureșului, lucrările fiind aproape finalizate. „Ca membru al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților, apreciez profund dedicarea autorităților locale pentru protejarea mediului și creșterea conștientizării în rândul cetățenilor cu privire la importanța conservării florei și faunei din Lunca Mureșului.

În plus, prin proiecte precum renovarea energetică a patru blocuri cu o valoare de peste 5,2 milioane lei, instalarea de stații de încărcare pentru vehiculele electrice cu o valoare de peste 1,2 milioane lei și eliminarea a 50 de autovehicule uzate cu o valoare de 150.000 lei, finanţate din surse precum PNRR și Administrația Fondului de Mediu, administrația locală demonstrează preocupare continuă pentru mediul înconjurător și dezvoltare sustenabilă”, susține Glad Varga.

Siguranţă şi infrastructura rutieră rurală modernizată

Pentru a spori siguranța cetățenilor și a bunurilor, administrația locală a alocat 60.000 lei pentru instalarea de camere de supraveghere pe străzile comunei. De asemenea, s-au investit peste 1,8 milioane lei din bugetul local, contribuţia comunei într-un proiect care a dus la atragerea a 5 milioane lei din fonduri europene pentru  modernizarea drumurilor agricole, contribuind la creșterea accesibilității în zonele rurale.

Astfel, printr-un calcul sumar, se constată că în prezent și în viitorul apropiat, proiecte în valoare totală de aproximativ 40 milioane lei sunt în derulare sau planificate pe teritoriul comunei Zădăreni, reflectând un angajament clar pentru bunăstarea comunității. Iar asemenea eforturi pentru progres din partea administraţiei locale nu pot fi decât apreciate şi luate drept exemplu, rezultatele lor aducând beneficii semnificative pentru toţi locuitorii comunei”, a încheiat deputatul liberal.

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite