Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ÎNTÂLNIREA TINERILOR ORTODOCŞI DIN EUROPA

ÎNTÂLNIREA TINERILOR ORTODOCŞI DIN EUROPA
Comentează 2

      În perioada 4-7 septembrie 2015, un grup de 100 de tineri, cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, au participat în municipiul Cluj-Napoca, la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa, sub sloganul „Tinerii ortodocşi, împreună pentru viitorul creştin al Europei”, în contextul în care Clujul a fost ales Capitala europeană a tineretului, pentru anul 2015.  Participanţii au fost elevi premianţi la Olimpiada de Religie sau alte discipline, elevi seminarişti sau tineri care se implică prin voluntariat în activităţile derulate în parohii ale eparhiei. La această manifestare  au participat în jur de 6000 de tineri din eparhiile din ţară şi diaspora(16 delegaţii ortodoxe din Europa, Palestina, Iordania, Siria şi Africa).

     Acţiunea s-a bucurat de prezenţa Preafericirii Sale, Patriarhul Daniel şi alţi ierarhi ortodocşi, care în momente solemne de rugăciune sau în cuvântări au transmis mesaje tinerilor prezenţi. Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române remarca faptul că „prima întâlnire a tinerilor ortodocşi din Europa, cu reprezentanţi şi de pe alte continente, poate constitui un moment semnificativ de împărtăşire reciprocă a bucuriilor credinţei creştine ortodoxe trăite de tineri astăzi, în pofida multor probleme...Cooperarea tinerilor ortodocşi din diferite Biserici atât la intensificarea vieţii spirituale cât şi la dezvoltarea diaconiei sociale, filantropice, va întări şi mai mult comuniunea ortodoxă şi va da mult curaj Bisericii întregi, de a mărturisi ortodoxia credinţei prin ortopraxia faptelor bune.” Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului sublinia faptul că Europa este în derivă şi tinerii au un rol esenţial în a o redresa, pentru că „tinerii sunt în plină putere creatoare şi au idealuri. Pe ei nu i-a blazat viaţa...Considerăm că investiţia în tineri este cea mai importantă. Noi, cei maturi, avem mare răspundere de ceea ce punem la temelia vieţii lor, de felul în care plămădim fiinţa lor socială. Noi trebuie să-i problematizăm cu marile idei spirituale ce frământă omenirea astăzi şi să-i încredinţăm că integritatea lor sufletească şi puritatea vieţii sunt cele mai de preţ comori pe care le posedă. Dragi tineri, cu vigoarea voastră şi cu harul lui Hristos, noi credem că puteţi revigora viaţa spirituală a Europei...”

     Capitala Transilvaniei a devenit pentru trei zile capitală europeană creştină, cetate în care cei prezenţi au experimentat momente de bucurie creştină şi de mărturisire a propriei identităţi ecclesiale, momente în care Biserica a ieşit în stradă, devenind, la propriu, o Biserică mişcătoare, dar şi la figurat, prin faptul că a mişcat inimile celor prezenţi prin glasul rugăciunii în comun a 6000 de tineri şi prin procesiunea costumelor populare ce s-a derulat pe o distanţă de aproximativ 4 km, pe străile Clujului.

     Toţi cei prezenţi au trăit româneşte şi au simţit creştineşte, la aceasta contribuind varietatea de activităţi propuse de organizatori şi voluntari: concerte dance, folk şi muzică populară, dialoguri pe teme religioase în şcoli gazdă din Cluj, participări la Sf. Liturghie şi la momente de rugăciune în comun,  participări la conferinţa: “Relaţiile interpersonale în lumina relaţiei noastre cu Dumnezeu” susţiniută de arhimandritul Zaharia Zaharou de Essex-Anglia, vizite la obiective turistice şi culturale, activităţi ecologice, vizitarea unor expoziţii tematice.

    Tinerii din Arhiepiscopia Aradului au  fost găzduiţi în Complexul Studenţesc Haşdeu, spaţiu unde voluntarii le-au oferit momente reală prietenie creştinească.

...ÎNTÂLNIREA TINERILOR ORTODOCŞI 2016 – BUCUREŞTI

 diac. prof. SIRCA FLORIN,

inspector şcolar, ISJ Arad

 

 

Galerie foto (15)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide