Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Lipsa forței calificate de muncă din Arad, o problemă discutată la CJA

Lipsa meseriașilor de pe piața forței de muncă, a muncitorilor tineri bine calificați, este una dintre problemele cu care se confruntă mediul de afaceri arădean.

Lipsa forței calificate de muncă din Arad, o problemă discutată la CJA
Comentează 1

Președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, a încercat să identifice soluții, în urma întâlnirilor pe care le-a avut cu manageri și proprietari de firme. După desființarea școlilor profesionale și în urma emigrării în masă a potențialilor angajați, găsirea forței calificate de muncă este tot mai dificilă, iar păstrarea investitorilor în județ depinde în mare măsură și de calitatea angajaților.

Consiliul Județean Arad a găzduit ieri o întâlnire importantă pe tema relansării învățământului profesional și tehnic. La discuție au participat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad și reprezentanți ai Primăriei Municipiului Arad, Inspectoratului Școlar Județean, Patronatului Român, Clubului Economic Germano-Român din Arad și ai Universității de Vest și Colegiului Particular ,,Vasile Goldiș”.

În urma întâlnirii au fost stabilite direcțiile de acțiune și s-a luat decizia înființării unui grup de lucru.

,,Toți investitorii sunt într-o situație extrem de grea, datorită greșelilor făcute în sistemul de învățământ. Desființarea școlilor profesionale a fost o iresponsabilitate, iar noi trebuie acum să găsim o rezolvare urgentă, care să asigure necesarul de muncitori în fabricile arădene. Am inițiat discuția de astăzi în urma contactului cu partenerii noștri din Tübingen, Germania, district cu care ne-am înfrățit anul trecut. Partenerii noștri germani au în subordine școli de meserii în care se folosește și sistemul dual. În baza relației de parteneriat s-au arătat dispuși să ne susțină și să ne asigure asistență pentru a relansa în județul Arad această ramură a învățământului foarte importantă pentru economia locală, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

În anul școlar 2019 – 2020, în județul Arad, vor fi 24 de clase în școlile de învățământ profesional și tehnic, totalizând un număr de 672 de locuri. 

,,Ne dorim cât mai mulți adolescenți în sistemul de învățământ dual. La ora actuală firmele pe care le reprezint se confruntă cu o acută lipsă de meseriași și cred că trebuie să facem ceva în acest sens. Suntem în ceasul al douăsprezecelea, așa că văd întâlnirea de astăzi mai mult decât necesară”, a subliniat Waldemar Steimer, președintele Clubului Economic Germano-Român din Arad.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite