Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Întâlnire de urgenţă la Guvern pe tema salariului minim. Care este "planul ascuns" al PSD-ALDE

Salariul minim majorat forţat de la 1 noiembrie a pus în alertă patronatele, sindicatele şi analiştii economici. Guvernul Dăncilă, aflat în foame de bani, vrea să îşi suplimenteze bugetul din acest an cu peste jumătate de miliard de lei prin această măsură disperată.

Întâlnire de urgenţă la Guvern pe tema salariului minim. Care este
Comentează 1

Salariul minim declanşează o nouă criză la Palatul Victoria. Întâlnire de urgență la Guvern pe tema creșterii salariului minim. Sindicatele și patronatele au fost chemate în al 12-lea cea la discuții. Acestea au contestat vehement măsura anunțată de Guvern.

Proiectul de majorare a salariului minim a ajuns pe masa Consiliului Economic şi Social (CES), unde va fi discutat la ora 13.00. O altă şedinţă cu sindicatele şi patronatele va avea loc la Guvern la ora 16.00.

Creșterea salariului minim pe economie în mai puțin de două săptămâni ar genera venituri suplimentare la bugetul statului. Cel puțin jumătate de miliard de lei, susțin economiștii. Măsura nu este văzută cu ochi buni de oamenii de afaceri care vor fi nevoiți să suporte costuri suplimentare.

"Ne temem să nu fie o distragere a atenţiei de la alte subiecte majore, cum este îngheţarea salarizării în sectorul bugetar în 2019. Era normal ca o astfel de măsură să fie făcută cu o consultare largă. Este o decizie grăbită pe o problemă majoră. Guvernul se substituie negocierii directe între cei doi parteneri, pe de altă parte se poate ajunge la blocarea negocierii contractelor colective", a declarat la Realitatea TV liderul sindical Bogdan Hossu.

Este posibil să vedem concedieri în perioada următoare, atrage atenţia Hossu. Măsurile luate în pripă au ca efect în prima instanţă o disponibilizare a unor locuri de muncă, pentru ca firmele să îşi închidă anul pe structura de buget aprobată. Impactul va fi mare pe studiile superioare, a explicat liderul sindical.

Varujan Vosganian este primul lider al coaliției aflate la guvernare care recunoaște că Executivul majorează salariul minim pentru a aduce mai mulți bani la buget. Invitat la emisiunea Talk News, fostul ministru al Economiei a vorbit deschis despre nevoia de bani a Guvernului Dăncilă.

CREȘTEREA SALARIULUI MINIM BRUT


De la 1 noiembrie 2018 – 2.080 lei
Pentru angajații cu studii superioare 2.350 de lei
Pentru angajații cu 15 ani vechime 2.350 de lei
Sursa: Ministerul Muncii

EFECTE ÎN URMA CREȘTERII SALARIULUI MINIM
1,7 milioane de salariați plăți cu salariul minim
580.000 – de angajați cu vechime de peste 15 ani
350.000 – de angajați cu studii superioare
Încasări venituri bugetare suplimentare - 516 milioane lei

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite