Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Inspectorii DSVSA își intensifică, de Sărbători, controalele; unde se poate face exemenul trichineloscopic

În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad a intensificat acțiunile de control asupra modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică produsele alimentare specifice perioadei, dar și a comerțului cu animale vii destinate sacrificării.

Inspectorii DSVSA își intensifică, de Sărbători, controalele; unde se poate face exemenul trichineloscopic
Comentează 0

„Conform unui program stabilit în data de 27.11.2023, în cadrul Comitetului interinstituțional, inspectorii DSVSA vor colabora cu reprezentanții instituțiilor competente la nivel județean, în special în vederea verificării respectării normelor de igienă în comerțul cu produse alimentare, pe întreg lanțul , de la producție la desfacere.

În vederea prevenirii încălcării legislației în vigoare, controalele vor viza, cu precădere, piețele agroalimentare, unitățile de tăiere, procesare, depozitare și comercializare a cărnii și produselor din carne, unitățile  de alimentație publică (restaurante, cantine, unități de catering și take-away,etc.) laboratoarele de cofetărie și patiserie, pensiuni, etc.

Pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare și a oricăror zoonoze, urmare a consumului de carne și produse de carne de porc, DSVSA Arad recomandă cetățenilor să nu achizitioneze carne și produse din carne din surse neautorizate  sanitar veterinare, iar la achiziția acestora să se informeze asupra sursei, locului de producție și al autorizației producătorului. Achiziția și consumul de produse alimentare din surse neautorizate/neînregistrate sanitar veterinar înseamnă asumarea unui risc major pentru sănătate.

Examenul cărnii în vederea depistării Trichinella spp. se poate efectua   și de către medicii veterinari de liberă practică , la sediul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de Asistență din cele 78 de circumscripții din comunele județului Arad.

DSVSA Arad roagă toți cetățenii care doresc să sacrifice porci  în gospodărie să contacteze medicul veterinar de circumscripție în vederea certificării sănătății animalului și prelevării probelor pentru examenul de depistare a trichinelozei.

Atenționăm că produsele și carnea neexaminată sanitar veterinar pot proveni de la animale  bolnave sau purtătoare de germeni patogeni periculoși care pot provoca îmbolnăviri grave la om dar și viruși precum cel al Pestei Porcine Africane sau al Gripei Aviare care se pot transmite la animalele din gospodării.

Până la sfârșitul anului, la sediul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale, va fi afișat   programul de lucru, persoana responsabilă și numărul de telefon la care se pot sesiza orice aspecte ce privesc igiena și siguranța alimentelor, sănătatea și bunăstarea animală dar și informații privind comețul ilegal  cu alimente”, transmit reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

 

 

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite