Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

INFORMAȚII UTILE ABSOLVENȚILOR ȘI ANGAJATORILOR CARE ÎNCADREAZĂ ABSOLVENȚI

INFORMAȚII UTILE ABSOLVENȚILOR ȘI  ANGAJATORILOR CARE ÎNCADREAZĂ ABSOLVENȚI
Comentează 0

Înscrierea în evidența AJOFM Arad a absolvenților și facilități financiare pentru absolvenți

Anul școlar 2016-2017  pentru învățământul liceal se va încheia în data de 26 mai 2017. Începând cu 27 mai 2017 până pe data de 25.07.2017, absolvenţii sunt aşteptaţi să se înscrie în evidenţa AJOFM Arad pentru a beneficia de asistenţă personalizată în vederea identificării şi ocupării unui loc de muncă.
Absolvenţii înregistraţi la AJOFM beneficiază de informare şi consiliere profesională, mediere, formare profesională gratuită, precum şi de facilităţi financiare.

Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii ulterioare a indemnizației de șomaj, dacă nu au reușit să se încadreze în muncă și dacă nu au refuzat un loc de muncă. Pentru înregistrare sunt necesare următoarele documente:

  • act de identitate (copie și original)
  • adeverința medicală cu mențiunea „apt de muncă” sau eventualele restricții medicale
  • acte de studii și calificare sau adeverința din care să rezulte absolvirea formei de învăță (copie și original)
  • dosar plic

Absolvenţii care, într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, nu au refuzat un loc de muncă, sunt înregistrate la AJOFM, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât 500 lei , pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Acest drept se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioadă de 6 luni, calculată de la data expirarii celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, al cărei cuantum este de 250 lei.
 

Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.
 

În cazul absolvenţilor de liceu promoţia 2017 data absolvirii cursurilor în anul şcolar 2016 - 2017 este 26.05.2017 pentru elevii care au promovat la toate disciplinele, indiferent dacă promovează sau nu examenul de bacalaureat.Elevii care nu au situația școlară încheiată se pot înregistra în evidențele AJOFM în termen de 60 zile de la data promovării examenului de corigență (data înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ).
 

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la AJOFM, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării
 

Absolvenții carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de șomaj și se angajează în perioada de acordare a indemnizației, în condițiile de mai sus, beneficiază, după12 luni de activitate,  din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o sumă egală cu indemnizația de șomaj la care ar fi avut dreptul, în condițiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.

Subvenționarea angajatorilor pentru încadrarea absolvenților, elevilor, studențior și a ucenicilor

Angajatorii care încadrează în muncă pe durata nedeterminată, absolvenți  ai unor instituții de învățământ primesc 900 lei lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent, începând cu data încadrării în muncă a absolventului.
Angajatorii care încadrează în muncă pe durata nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc 900 lei lunar, pentru fiecare absolvent, pe o perioada de 18 luni.
Angajatorii care beneficiază de această subvenție sunt obligați să mențină raporturile de muncă sau de serviciu pe o perioadă minimă de  18 luni.

Angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază, pentru fiecare elev şi student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, pentru fiecare elev şi student, pentru o perioadă de 60 zile.

Angajatorii care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă, pot primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, un stimulent financiar pe o perioadă cuprinsă între 1 și 3 ani.

Informații suplimentare se pot obține la sediul AJOFM Arad, str. Călugăreni nr. 1 A, telefon 0257/ 211791, e-mail : ajofm@ar.anofm.ro, pe site-ul instituției www.arad.anofm.ro, sau la punctele de lucru din județ : Lipova, Chișineu-Criș, Ineu și Sebiș.

Henteş Marinel

Director executiv                                                  Mihaela Jude - Inspector superior

Compartiment Analiza Pieţei Muncii, Programe de Ocupare şi Implementare măsuri active


Scrie un comentariu

trimite