Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Inflaţia a scăpat de sub control. Cea mai mare explozie a preţurilor din ultimii 5 ani

Rata inflaţiei pare să fi scăpat de sub control. Inflaţia a urcat în aprilie la 5,2%, înregistrând un nou record al ultimilor cinci ani, după vârful de 5 procente din luna martie.

Inflaţia a scăpat de sub control. Cea mai mare explozie a preţurilor din ultimii 5 ani
Comentează 1

Rata inflaţiei pare să fi scăpat de sub control. Prețurile de consum au crescut în aprilie comparativ cu aceeași lună a anului trecut cu 5,2%, anunță Institutul Național de Statistică (INS), cele mai mari creșteri de la începutul anului fiind înregistrate la fructe și legume.

Rata inflaţiei Conform datelor INS, rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,3%, în timp ce rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (mai 2017 – aprilie 2018) faţă de precedentele 12 luni (mai 2016 – aprilie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,8%.

Rata inflaţiei În ultimele 12 luni, mărfurile nealimentare au înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor, de 7,2%, în timp ce alimentele s-au scumpit în medie cu 4%, iar serviciile, cu 2,83%.

Rata inflaţiei Cele mai mari creşteri de la începutul anului s-au înregistrat la fructele proaspete, unde preţurile s-au majorat cu aproape 14%. Și cartofii s-au scumpit faţă de finele anului trecut, preţurile fiind mai mari cu aproape 7%.

Rata inflaţiei Din categoria mărfurilor nealimentare, cele mai mari creşteri au fost raportate la gazele naturale, unde preţurile au urcat cu peste 10%, în timp ce energia electrică şi cea termică s-au scumpit cu puţin peste 2%.

TOP SCUMPIRI în 2018:

Fructele proaspete: 13%

Gaze naturale: 10%

Legume: 7,5%

Biletele de avion: 4,5%

Combustibili: 3,9%

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite