Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

INCENDIUL DE LA DEPOZITUL ECOLOGIC DE DEȘEURI ARAD

INCENDIUL DE LA DEPOZITUL ECOLOGIC DE DEȘEURI ARAD
Comentează 0

Incendiul a fost anunțat prin sistemul SNAU 112, în data de 31.07.2021 ora 20.40 de către un angajat al firmei care administrează depozitul.

În prima fază au fost alocate 2 autospeciale de stingere de la Detașamentul de Pompieri Arad care au ajuns la depozit la ora. 20.50 minute. 

În urma recunoașterii efectuate au constatat că incendiul se manifesta la înălțime ( aproximativ 35 m față de nivelul solului) pe latura de est a deponeului, violent, cu flacără deschisă ( flăcările au avut si 5 m înăltime) favorizat de vânt, de materialele combustibile din abundență ( textile, mase plastice) si de temperaturile ridicate pe o suprafață de aproximativ 1500mp

Din cauza vântului puternic exista posibilitatea propagarii incendiului la întreg depozitul ( aproximativ 45.000 mp)

Au fost suplimentare forțele de intervenție cu încă o autospecială de stingere de capacitate mărită și a fost preluată comandă intervenției de către ofițerul de serviciu.

La ora 21.00 în dispozitivul de stingere se aflau 3 autospeciale, 12 pompieri și 10 angajați ai operatorului economic.
Angajații operatorului economic acționau cu ajutorul dispozitivelor de stingere alimentate din hidranții firmei care nu puteau alimenta autospecialele.

În primele ore ale intervenției s-a acționat exclusiv pentru limitarea propagării incendiului către restul depozitului, pericolul fiind iminent. 

După aproximativ 2 ore, incendiul a fost localizat în limitele găsite și s-a trecut la operațiunea de stingere efectivă.

În jurul orei 01.30 minute rezerva de apă a operatorului economic, din care se alimantau autospecialele s-a epuizat.
Din acel moment s-a acționat din hidranți si prin alimentarea autospecialelor în sistem navetă ( masinile de stingere s-au deplasat în zona serelor din cartierul Grădiște si au alimentat din hidranti)

Au existat 2 momente critice  pe timpul operațiunilor de stingere.

În 01.08.2021 în jurul orei 08.00 din cauza unei defecțiuni tehnice pompele care asigurau presiunea în hidrantii firmei s-au defectat.
În acel moment 10 linii de refulare a apei asupra focarelor s-au oprit lucru care coroborat cu vântul puternic a dus la reaprinderea focarelor stinse întreaga noapte.

Inspectorul șef, care conducea operațiunile de intervenție a solicitat sprijinul serviciilor voluntare din județ pentru a asigura continuitatea operațiunilor de stingere.

În data de 01.08.2021 începând cu ora. 09.30 au acționat pentru stingere alături de forțele ISU : 

SVSU COVĂSÂNȚ, ȘOFRONEA; PECICA, ZĂDARENI, CURTICI, FÂNTÂNELE, ȘÂNTANA, GHIOROC, ȘIRIA, VINGA, PÂNCOTA.

În data de 01.08.2021 în jurul orei 20.00 suprafața pe care se manifesta incendiul era diminuată existând doar câteva focare pe aproximativ 500 mp.

În urma manifestărilor fenomenelor meteo, vânt puternic, focarelor stinse s-au reaprins, exceptie făcând foacarele acoperite de pământ.
Întreaga zi si noapte dinspre 01/02.08 s-a acționat cu 11 autospeciale atât pentru stingere cât și pentru transport apă. 

În data de 02.08 a fost solicitat din nou sprijinul SVSU PECICA, ZĂDĂRENI, ZĂBRANI, ȘÂNTANA, PÂNCOTA, COVĂSÂNT, ȘIRIA, FÂNTÂNELE, GHIROC,NADLAC, BOCSIG. care au acționat alături de subunitățile ISU.

În data de 03.08.2021, în jurul orelor 01.30 toate foacarele erau stinse și s-a intensificat operațiunea de acoperire cu pământ a depozitului. 
La fața locului au rămas 3 autospeciale ale ISU Arad si personalul operatorului economic pentru lichidarea focarelor ascunse. 

Incendiul a fost lichidat în data de 04.08.2021 ora 15.30, forțele fiind retrase din dispozitiv la ora 18.30.

În incendiul a ars aproximativ 4000mp de deșeuri.

Cauza probabilă: autoaprindere.

Forte participante:

ISU ARAD:

6 autospeciale de stingere 
2 autospeciale SMURD 
2 autospeciale de teren
6 ofițeri, 96 subofițeri 

SVSU

14 autospeciale de stingere si 82 voluntari

Asupra focarelor au fost refulate mai mult de 2.000.000 de litri de apă și au fost aduse mii de tone de pământ.

Pe timpul intervenției au fost utilizate 90 de role de furtun de tip C, adică 1800 m si 30 de tip B adica 600 m.
Tot pe timpul intervenției au fost distruse 43 role de tip C si 20 de tip B.

Tot pe timpul intervenției prezentau probleme tehnice 2 autospeciale, țevi de refulare si echipament de protectie. 

Au fost emise mesaje Ro Alert pentru toate localitățile de pe direcția vântului, după cum ne-a relatat locotetentul colonel George Pleșca, din partea ISU Arad.

Galerie foto (61)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite