Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

În vamă la Nădlac, printre compatrioți sosiți din Occident

În vamă la Nădlac, printre compatrioți sosiți din Occident
Comentează 2

În urma discuției purtate în seara zilei de joi, 3 aprilie, de către Ion Marcel Vela, ministrul afacerilor interne al României și omologul său maghiar, Sándor PINTÉR, s-a convenit ca traficul de mărfuri (camioane și TIR-uri) să fie direcționat exclusiv prin Vama Nădlac 2 (Autostradă), iar traficul persoanelor să se facă doar prin Vama Nădlac 1(Vama Veche), cea care este punctul final al Drumului Național 7, după ce traversează orașul Nădlac.

În aceste condiții vineri, 3 aprilie, la orele amiezii, Vama Nădlac 1 era suprasaturată de microbuzele și autoturismele sosite aici dis-de-dimineață dinspre Ungaria vecină.

Aglomerația din vamă se explică prin faptul că fiecare persoană este verificată epidemiologic, iar apoi se formează convoaie de 8 - 10 autoturisme, care sunt însoțite ”până în județele de destinație, prin preluarea escortei de către fiecare inspectorat județean de poliție sau jandarmerie de pe traseu”.

De asemenea, pentru a se evita unele disfuncționalități din zilele precedente și pentru ca unele autoturisme să nu ”se rătăcească” și să o ia spre Nădlac ”a fost mărit dispozitivul de ordine publică pe traseul Nădlac - Autostrada A1, inclusiv în localitățile Nădlac și Pecica”.

Majotitatea celor ce se aflau în așteptare în vamă și au acceptat să discute cu noi, erau concetățeni ce lucraseră fără acte legale (dar pe bani buni, din care bani cea mai mare parte o trimiseseră în patrie, unde, într-un mod sau altul banii respectivi intraseră în circuitul economic, creând bunăstare în România!) în diferite state occidentale, munca ”la negru” convenindu-le deopotrivă lor și patronilor firmelor respective. Numai că, ceea ce funcționase ”ca uns” în vreme de pace, a devenit problematic odată cu declanșarea pandemiei, ei neavând nici un statut legal acolo, în baza căruia să poată fi internați în caz de boală.

Așa că singura alternativă ce le-a rămas a fost întoarcerea acasă, în România, unde, de altfel, au trimis mereu ceea ce reușeau să agonisească și unde și-au construit case și deschis mici afaceri, chiar dacă pe numele unor rude. 

Sigur că în mulțimea celor ce așteptau în vamă am zărit și compatrioți ce m-au făcut să duc instinctiv mâna la buzunarul unde țin portofelul și am observat și fete îmbrăcate strident și pline de piercing-uri și tatuaje, dar, vorba unui bun prieten, cine se crede fără de păcat, să arate el primul cu degetul!

Vasile de Zărand

Galerie foto (49)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite