Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

În bătaie de joc: PAID a plătit arădenilor, anul trecut, despăgubiri de 26.167 lei, iar anul acesta 3.846 lei

După apariția legii asigurării obligatorii a locuinței, specialiștii din domeniu au tras nenumărate semnale de alarmă susținând că pentru arădeni este vorba de fapt de o taxă de solidaritate. Beneficiari sunt românii care locuiesc în zonele afectate de inundații, cutremure și alunecări de teren, care pot fi astfel despăgubiți de PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale) și datorită taxelor plătite de arădeni.

În bătaie de joc: PAID a plătit arădenilor, anul trecut, despăgubiri de 26.167 lei, iar anul acesta 3.846 lei
Comentează 0

În aceste condiții, puțini sunt cei care sunt dispuși să plătească prima de asigurare de 20 de euro (în cazul locuinţelor tip A, pentru o suma asigurată de 20.000 de euro), şi de zece euro (în cazul locuinţelor tip B, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro).

Grad de acoperire de 18,8%

Potrivit site-ului PAID, la sfârşitul anului 2018, în judeţul Arad erau în vigoare 36.890 de poliţe, 29.392 în mediul urban și 1.0153 în mediul rural, în scădere față de alți ani. De altfel, gradul de acoperire este de numai 18,8%.

De asemenea, conform informaţiilor oferite de site, arădenii care au avut de suferit de pe urma naturii au fost despăgubiţi, până la sfârșitul anului trecut cu „suma record” de 26.167 lei.

Dar cum arată cifrele de anul acesta? Trebuie spus că până la 30 aprilie, numărul polițelor aflate în vigoare este de 36.951, ceea ce înseamnă un grad de acoperire de 18,83%. În ceea ce privește daunele plătite, acestea sunt de... 3.846 de lei.

Trebuie însă spus că Uniunea Locală a Asociațiilor Locative Arad (ULALA) a făcut, la un moment dat o serie de propuneri, pentru ca asigurarea obligatorie a locuinței să nu mai fie privită ca o corvoadă de locuitorii din zonele care nu sunt expuse riscului de inundații, cutremure și alunecări de teren, cerând ca teritoriul țării să fie împărţit în mai multe zone şi în fiecare zonă să se acopere anumite riscuri specifice. „Când a fost iniţiat acest proiect de lege, pentru a veni în sprijinul locuitorilor judeţului, Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad a formulat o serie de propuneri pentru modificarea legii, cerând ca poliţele obligatorii să acopere şi alte riscuri decât cele acoperite până acum, cum ar fi explozii, inundaţii între vecini. De asemenea, am propus ca teritoriul național să fie împărțit în mai multe zone, zone în care să fie acoperite riscurile specifice. Cei în drept să ia măsuri ne-au ascultat şi au notat propunerile noastre în carneţele şi au promis că vor discuta problema. Nu s-a mai întâmplat nimic”, povestea după intrarea în vigoare a legii asigurării obligatorii a locuințelor Dorina Lupșe, președintele ULALA.

Explozii în loc de alunecări de teren

Acum, la nouă ani de la momentul în care a început să funcționeze PAID, Dorina Lupșe susține că deținătorii de locuințe nu se vor asigura dacă primăriile nu aplică sancțiunile prevăzute de lege, iar actul normativ este așa cum este. „După cum vedeți și dumneavoastră, gradul de acoperire este foarte mic. În general se fac asigurări obligatorii în cazul achiziționării unor locuințe prin credite bancare. Totul e legat de lege, dacă legea a fost votată în forma aceasta, fără să se țină cont de propunerile noastre, acum se văd consecințele. Spre exemplu noi am cerut ca pentru zona noastră, în locul alunecărilor de teren să se treacă un alt risc, explozii sau altceva”, a declarat Dorina Lupșe.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurari obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.

PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a mai multor firme de asigurare.

De menţionat că activitatea PAID a început în februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuințe a fost în data de 15 iulie 2010.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite