Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Impozitele pe casă CRESC de anul viitor. Cât veţi plăti dacă aveţi firmă cu sediul în locuinţă

TAXE ŞI IMPOZITE. De la 1 ianuarie 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, sistemul de impozitare a locuinţelor va fi modificat substanţial. Astfel, impozitul pe clădiri se va calcula în funcţie de destinaţia clădirii, adică rezidenţială sau nerezidenţială, şi nu în funcţie de proprietarul ei, persoană fizică sau juridică.

Impozitele pe casă CRESC de anul viitor. Cât veţi plăti dacă aveţi firmă cu sediul în locuinţă
Comentează 0

TAXE ŞI IMPOZITE. Noul Cod fiscal care va intra în vigoare anul viitor va aduce modificări majore. Impozitul pentru proprietăţile imobiliare va fi stabilit în funcţie de destinaţia clădirii, şi anume: rezidenţială (pentru locuit) sau nerezidenţială (folosită în scop economic: sedii de firme sau persoane fizice autorizate --PFA--, spaţii comerciale, cabinete etc).

Începând de anul viitor, pentru clădirile folosite în scop de locuinţă, impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% - 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea impozabilă a clădirii se va determina prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp din tabelul prevăzut de Codul fiscal.

De asemenea, valoarea impozabilă se va ajusta în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea, prin înmulţirea cu un coeficient de corecţie.

Pentru proprietăţile nerezidenţiale, adică cele folosite în activităţi economice, cota de impozitare va fi cuprinsă între 0,2% şi 1,3%, cu condiţia ca aceste clădiri să fie reevaluate/ construite/ achiziţionate în ultimii cinci ani.

Anul 2016 va fi primul din ultimii 25 de ani în care impozitarea locuinţelor nu se va face în funcţie de statutul proprietarului, persoană fizică sau persoană juridică (firmă), ci în funcţie de scopul utilizării clădirii.

Localităţile cu cele mai mari impozite pentru clădirile rezidenţiale (cele folosite în scop de locuit):

Potrivit avocatnet.ro, Noul Cod fiscal stabileşte, pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aplicarea unei cote de impozitare cuprinse între 0,08% şi 0,02%. Totuşi, în unele cazuri, aşa cum se întamplă cu Municipiul Turda, cota de impozitare ajunge la 0,3%, ca urmare a majorării cotelor adiţionale cu 50% faţă nivelurile stabilite de actul normativ, posibilitate acordată consiliilor locale prin intermediul art. 489.

Cota de impozitare pentru locuinţele din Bucureşti va fi de 0,1%. Alte oraşe care vor aplica o cotă de impozitare de 0,1% pentru rezidenţial sunt: Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Oradea, Bacău, Alba Iulia sau Vaslui.

Persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă au obligaţia să depună declaraţii până la data de 31 martie 2016 inclusiv.

Aveţi firma cu sediul într-o locuinţă? Impozitul pe acea casă va creşte cu până la 2.500%

Cele mai multe dintre autorităţile locale cresc anul următor impozitul pe locuinţă plătit de populaţie cu 25%, în timp ce pentru clădirile deţinute de persoane fizice şi utilizate în activităţi economice, precum sedii PFA, firme sau cabinete majorarea este de până la 2.500%, potrivit unui studiu, citat de ampress.ro

Analiza, realizată de consultanţii fiscali Dragoş Pătroi şi Adrian Benţa împreună cu expertul contabil Robert Croitoru, are în vedere principalele 50 de localităţi care au făcut publice proiectele de hotărâre pentru taxele locale aplicabile în anul 2016 (sunt doar 50 pentru că nu toate unităţile administrative au putut să pună în aplicare prevederea din Codul Fiscal),

Astfel, creşterea pentru anul următor în cazul clădirilor nerezidentiale nereevaluate în ultimii 5 ani se situează la 2.493% în cazul tuturor celor 50 de localităţi analizate.

Pentru clădirile folosite în activităţi economice şi care nu au fost reevaluate în ultimii cinci ani, majorarea impozitului variază de la 249,32% în cazul unor lcoalităţi precum Bucureşti, Iaşi, Craiova sau Braşov la 1.869,86% în Râmnicu Vâlcea, Călăraşi, Turda şi Câmpina.

Impozitele pentru clădirile rezidenţiale (utilizate în scopul locuirii) vor fi anul următor mai mari cu până la 25%, urmând să se situeze anul următor la 0,1% în cele mai multe dintre cele 50 de localităţi analizate.

Cel mai redus nivel al impozitului pentru clădirile rezidenţiale se va situa anul următor la 0,8%, în Iaşi, Constanţa, Craiova, Piteşti, Sibiu, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Piatra Neamţ, Bistriţa, după ce aceste localităţi au menţinut nivelul din 2015.

Impozite mai mari de 0,1% vor plăti doar locuitorii din Turda – 0,3% (în urcare cu 275%), Tecuci – 0,2% (150%) şi Arad – 0,12% (50%). În Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi alte localităţi, impozitul se va situa la 0,1%, după o majorare, în cele mai multe cazuri, de 25% faţă de anul trecut.

Cele mai mici impozite pentru clădirile nerezidenţiale reevaluate în ultimii cinci ani se situează la 0,2% (în urcare cu 249,32% faţă de anul anterior) în localităţi precum Bucuresti, Iaşi, Craiova, Braşov, Ploieşti, Brăila, Piteşti, Baia Mare, Buzău, Piatra Neamţ.

Maximele pe acest segment vor fi consemnate în Râmnicu Vâlcea, Călăraşi, Turda şi Câmpina – toate cu 1,5%, după majorări de 1.869,86%.

Pentru construcţiile cu destinaţie economică, în foarte puţine cazuri primăriile au aplicat nivelul minim de impozitare, mergând către procentul maxim. În plus, în mai multe cazuri s-a aplicat şi o majorare din cea permisă autorităţilor locale, de 50%.

În cazul construcţiilor nereevaluate în ultimii 5 ani sau dobândite anterior unei perioade de 5 ani este impusă o cotă de impozitare de 2% din valoarea statistică a construcţiei, majorată faţă de anul curent prin creşterea valorii impozabile a unui metru pătrat de construcţie şi a modului de măsurare a exteriorului.

Sursa: rtv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite