Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Igaş: “Comisia UNESCO susține promovarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor pe lista patrimoniului mondial”

Igaş: “Comisia UNESCO susține promovarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor pe lista patrimoniului mondial”
Comentează 0

În perioada 29-31 august 2016, senatorul Constantin Igaș, președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a întreprins, împreună cu colegii palamentari, o vizită pentru documentarea cu privire la includerea operelor lui Constantin Brâncuşi în patrimoniul cultural mondial. Aceasta ar fi o nouă încercare de înscriere a ansamblului brâncuşian de la Târgu Jiu pe lista UNESCO.

Vizita de lucru a inclus consultări cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj, ai Prefecturii Gorj, ai Centrului Brâncuşi şi reprezentanţii societăţii civile.

“Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO îşi reafirmă sprijinul în a susţine factorii de decizie implicaţi în procesul de elaborare şi transmitere a Dosarului de nominalizare şi a colabora în vederea promovării Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Târgu-Jiu la justa sa valoare universală excepţională. Trebuie evitată, cu orice preț, situația creată de dosarul precendent care ar fi putut face ca opera lui Constantin Brâncuşi să nu mai poată fi inclusă niciodată pe lista patrimoniului mondial”, a declarat Constantin Igaş, preşedintele Comisiei permanente comuna a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO .

                În urma vizitei efectuate, membrii comisiei au constat necesitatea reevaluării și corectării greșelilor din dosarul precedent, pentru a se putea întocmi un dosar cât mai apropiat de cerinţele UNESCO pentru o depunere în anul 2019. Pentru a creşte şansele de acceptare, membri comisiei consideră că este necesară şi o expertiză externă prin consultări cu experţi UNESCO şi ICOMOS (The International Council on Monuments and Sites).

Ansamblul Brâncuşi a fost inclus încă din anul 1991 pe Lista tentativă, dar abia în octombrie 2014, România a transmis dosarul de nominalizare a Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” din Târgu-Jiu la Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO. Documentaţia a fost elaborată de Institutul Naţional al Patrimoniului, împreună cu specialiştii în domeniul operei brâncuşiene, cu sprijinul autorităţilor locale din Târgu-Jiu.

Cu ocazia celei de-a 39-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, care a avut loc la Bonn, Germania, în perioada 28 iunie - 8 iulie, Comitetul, luând act de raportul întocmit de ICOMOS, a făcut o recomandare de neînscriere a dosarului de candidatură a Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” din Târgu-Jiu. După publicarea acestei recomandări şi urmare a unor consultări naţionale cu specialişti în domeniu, partea română a luat decizia de a retrage dosarul de nominalizare, aceasta permiţând păstrarea şanselor unei revizuiri a dosarului, în vederea depunerii lui spre aprobare într-o sesiune viitoare. Dacă nu s-ar fi luat decizia de retragere a dosarului, iar acesta ar fi fost respins, exista riscul ca opera lui Constantin Brâncuşi să nu mai poată fi inclusă niciodată pe lista patrimoniului mondial.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite