Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Guvernul, în ședință! Orban: ”Au fost prorogate termenele pentru pensionarea anticipată a magistraților”

Guvernul, în ședință! Orban: ”Au fost prorogate termenele pentru pensionarea anticipată a magistraților”
Comentează 1

Guvernul a păstrat în vigoare angajarea răspunderii în ceea priveşte amânarea termenului pentru creşterea vechimii în vederea accederii magistraţilor la Institutul Naţional al Magistraturii din proiectul de lege referitor la modificarea legilor justiţiei, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

"S-a încheiat şedinţa de Guvern înaintea angajării răspunderii Guvernului în Parlamentului pentru cele trei proiecte de lege pe care am anunţat că ne vom asuma răspunderea. (...) În ceea priveşte proiectul de lege pentru angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea legilor justiţiei, au fost depuse o serie de amendamente la proiectul iniţiat de Guvern ca urmare a adoptării în procedură parlamentară a măsurilor privind prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor cu doi ani de zile şi cea legată de formarea completelor de judecată de la 2 la 3 la magistraţi. Astfel, grupul parlamentar al PNL a propus amendamentul de abrogare a acestor prevederi din proiectul de lege pentru care urmează să ne angajăm răspunderea şi a rămas în vigoare angajarea răspunderii Guvernului în ceea ce priveşte amânarea termenului pentru creşterea vechimii în vederea accederii magistraţilor la Institutul Naţional de Magistratură", a declarat Ionel Dancă, joi, la Palatul Victoria.

"Parlamentul României a adoptat un act normativ prin care au fost prorogate termenele pentru pensionarea anticipată a magistraților și pentru trecerea de la complete de 2. Ca urmare a adoptării de către Parlamentul României a acestor modificări, au fost formulate amendamente din partea domnului deputat Ioan Cucsa și din partea domnului senator Robert Cazanciuc. Am acceptat amendamentul înaintat de domnul Cucsa și partea de amendament formulată de domnul Cazanciuc prin care am scos din corpul legii cele două articole care se referă la prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru pensionarea anticipată a magistraților și pentru trecerea de la completurile de 2 la complteurile de de 3. Am păstrat în corpul legii articolul care se referea la vechimea necesară pentru concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, deci am respins amendamentul domnului Cazanciuc", a declarat Ludovic Orban.

Guvernul a decis să taie masiv din finanțarea PNDL în 2020.

De asemenea, conform discuțiilor, s-a decis că bugetul Ministerului Dezvoltării va scădea în de la 9,1 miliarde de lei în acest an la 5 miliarde de lei în 2020, iar bugetul alocat Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) scade de la 7,06 miliarde de lei la 2,5 miliarde de lei, potrivit Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2020-2022 făcută publică de guvernul Ludovic Orban.

Practic, guvernul anunță o tăieri de 4,56 miliarde de lei (aproape un miliard de euro) de la capitolul ”Transferuri între unități ale administrației publice” din bugetul Ministerului Dezvoltării, adică acel capitol care înregistrează contabil cheltuielile pentru PNDL (Vezi foto jos). Ar însemna o economie de circa 0,5% din PIB.

De altfel, Strategia fiscal-bugetară trimisă de guvernul Orban la Parlament și care însoțește proiectul Legii plafoanelor prevede că executivul va ”reorienta cheltuielile de investiții publice în vederea realizării unei treceri treptate de la investițiile finanțate integral din surse național la investiții cofinanțate din fonduri europene”.

Cu alte cuvinte, guvernul Orban va scădea simțitor finanțarea investițiilor din bani de la bugetul statului (PNDL-ul actual) și va stimula atragerea de fonduri europene pentru realizarea acestor investiții.

PNDL a fost folosit constant în ultimii ani de PSD pentru răsplătirea baronilor locali sau pedepsirea primarilor de la alte partide, văduviți de aceste finanțări acordate arbitrar. De altfel, documentul prezentat de guvern arată creșterea alocărilor prin PNDL de la 2,7 miliarde lei în 2017 la 4,6 miliarde lei în 2018 și 7,06 miliarde lei în 2019.

Proiectul de lege privind reglementarea unor măsuri în domeniul transportului de persoane

"Motivul pentru care am decis să ne angajăm răspunderea pe acest proiect de lege este acela că Ordonanţa Guvernului numărul 51, care teoretic a fost adoptată pentru a asigura punerea în practică a Regulamentului 1370, de fapt a creat situaţii negative în domeniul transportului intrajudeţean", a spus Orban.

Citește continuarea pe realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite