Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Grădina de sub nuc” - un proiect de suflet pentru copiii din Buteni

Buteniul este comuna cu cele mai multe investiții dintre comunele (nu e vorba și de orașe) de pe Valea Crișului Alb, reușind să atragă cele mai multe fonduri europene sau guvernamentale în ultimii ani. De aceea la Buteni este mereu șantier, tocmai pentru că proiectele se țin lanț, iar unul dintre proiectele de curând finalizate a fost reabilitarea și mai ales modernizarea Școlii Gimnaziale „Gabriel Brola” din Buteni, un proiect pe cât de îndrăzneț pe atât de frumos și benefic pentru cei mici.

„Grădina de sub nuc” - un proiect de suflet pentru copiii din Buteni
Comentează 0

Și fiindcă am amintit de școală, aici trebuie să spunem că și în interiorul acestei instituții se întâmplă lucruri frumoase, pentru că directorul școlii , respectiv Sorina Vanci, este un cadru didactic care se implică foarte mult nu numai în procesul educativ ci și în proiecte care aduc multe beneficii, atât școlii, cât mai ales elevilor. Dacă în urmă cu ceva timp școala din Buteni a fost singura școală dintre comunele județul Arad care a obținut acreditare printr-un proiect ERASMUS pe o perioadă de 7 ani, proiect prin intermediul căruia se vor face mobilități cu elevii în țări din UE, apoi încă două proiecte care sunt în derulare, în parteneriat cu Suedia, Italia, Turcia și Spania, iată că acum un alt proiect a fost finalizat în parteneriat cu „Fundația ALBER”, un proiect la care și Primăria Buteni și-a adus un aport deosebit, așa cum se întâmplă de fiecare dată deoarece primarul Mircea Braiți sprijină întotdeauna, atât școlile, cât și grădinițele din comună, astfel încât copiii să beneficieze de absolut toate condițiile. „Copiii sunt viitorul comunității noastre și de aceea este necesară o atenție deosebită când vine vorba de procesul educativ. Ne dorim copii bine educați, care să facă față oricăror provocări mai târziu în viață, dar în același timp ne dorim și un tineret statornic aici la noi acasă”, spunea primarul Mircea Braiți.

Proiect derulat de fundaţia Alber

Proiectul realizat în parteneriat cu Fundația Alber a fost unul de suflet pentru copiii din Buteni. Școala din Buteni a fost câștigătoarea unui proiect de sponsorizare de scurtă durată „iȘcoala Verde”, un proiect derulat de fundația ALBER, în colaborare strânsă cu Inspectoratul Județean Arad. În cadrul acestui proiect, Fundația Alber a sponsorizat amenajarea unui spațiu (teren) situat în curtea Școlii Primare din Buteni, care înainte nu avea o destinație precisă, transformându-l într-o adevărată grădină. Aici vorbim de proiectare peisagistică, montaj mobilier de exterior, gazon, sistem de irigație, plantare de plante ornamentale și arbuști, amenajare de alei și alte accesorii necesare unui spațiu pentru învățare și recreere în aer liber. Evenimentul inaugurării „Grădinii de sub nuc”, așa cum a fost denumită, a avut loc în data de 8 iulie, în prezența reprezentanților Fundației Alber, Adrian Iva și Giulia Neamțu, sponsorii proiectului, reprezentanții Primăriei Buteni respectiv, primarul Mircea Braiți, cadre didactice, părinții și elevii claselor primare.

În jur de 50 de copii s-au bucurat de acest eveniment, trăind moment magice alături de actrița Giorgiana Popan – invitat special, care a antrenat copii în diferite jocuri distractiv-educative. „Ca urmare a efectelor negative aduse de pandemia de coronavirus, Fundația Alber a considerat că amenajarea spațiilor verzi a școlilor este o necesitate acută în această perioadă în care timpul petrecut în interior a fost redus. Sănătatea fizică duce la sănătate psihică, de aceea am considerat că era nevoie de un spațiu exterior amenajat corespunzător unde să petreacă timp elevii, profesorii, părinții, personalul și colaboratorii școlilor. Spațiul va fi folosit pentru ore în aer liber, ateliere de creație, activități extrașcolare. Amenajarea acestui spațiu exterior și întregul proiect pot fi un prilej de învățare practică despre: organizare, formarea unei echipe, despre viața plantelor, despre ce înseamnă un bioclimat, despre îngrijirea plantelor și a spațiilor exterioare, despre protecția mediului. În proiectul nostru am inclus o zonă cu gazon în care să avem sală de clasă în aer liber cu mobilier modular, labirint din gard viu și o grădină franceză în care elevii fiecărei clase au o zonă în care cultivă și îngrijesc plante, un spațiu de relaxare cu alee și băncuțe pentru citit sau odihnă, o terasă acoperită pentru ore sau loc de luat masa”, a precizat directorul Școlii Gimnaziale „Gabriel Brola”, Sorina Vanci.

Un loc drag

Iată că acolo unde există dorința de a realiza ceva frumos și mai ales unde există seriozitate și o colaborare bună se pot construi multe lucruri frumoase pentru comunitate și mai ales pentru copii. Este de dorit ca astfel de proiecte să existe în fiecare școală, iar primăriile să acorde toată atenția unor proiecte de acest gen pentru că este vorba în primul rând de copii, ei fiind primii beneficiari în acest caz.

În cazul de față, Fundația Alber a contribuit cu o sponsorizare de 97.000 lei, iar Primăria și Şcoala din Buteni prin parteneriatul acestui proiect au contribuit cu suma de aproximativ 27.000 lei. Este o bucurie pentru fiecare școlar din Buteni, iar ,,Grădina de sub nuc” va fi cu siguranță un loc unde copilașii se vor simți în largul lor alături de dascăli la fiecare lecție în aer liber, însă dincolo de acest aspect ,,Grădina de sub nuc” va deveni un loc drag, un loc special pentru fiecare copilaș din Buteni, iar pentru părinți ce poate fi mai frumos decât bucuria propriului copil?!! Peste ani acești copii se vor gândi cu drag la ,,Grădina de sub nuc”, unde au lăsat o parte din bucuriile și zâmbetul lor minunat.

Galerie foto (177)

Articole asemanatoare