Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Glad Varga: „Mobilitatea electrică, impulsionată de PSD doar din gură”


Deputatul liberal arădean Glad Varga a vorbit în Parlament despre problemele cu care se confruntă deținătorii de mașini electrice atunci când decid să le folosească pe șoselele din România. Potrivit parlamentarului PNL, deşi tendinţa europeană este de evidentă creştere a utilizării vehiculelor electrice, în România, cetăţenii care şi-au achiziţionat asemenea maşini se află în faţa unei adevărate provocări - ei nu mai au lejeritatea călătoriei, a drumului făcut de plăcere sau de nevoie cu un autoturism prietenos cu mediul, ci trebuie să îşi planifice riguros ruta, în funcţie de poziţionarea staţiilor de încărcare, pe care, nu de rareori le găsesc ocupate de maşinile flotelor companiilor private.

Glad Varga: „Mobilitatea electrică, impulsionată de PSD doar din gură”
Comentează 1

„Se fac deja doi ani de când am iniţiat proiectul de lege privind asigurarea infrastructurii de alimentare pentru vehiculele electrice, care deşi a fost adoptat de Senat şi a primit aviz favorabil de la Comisia pentru muncă şi protecţie socială, este amânat pentru dezbatere în celelalte comisii. Chiar partidele aflate până de curând la guvernare şi în continuare în interimat, au implementat măsuri prin care acordă subvenţii pentru achiziţionarea de vehicule electrice şi mă refer aici la Programul Rabla. În plus, Administraţia Fondului pentru Mediu 3  a prelungit sesiunea de depunere a dosarelor de finanțare în cadrul Programului care prevede stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședințe de județ până la data de 13 decembrie 2019. La nivelul capitalei, deşi promisiunea a fost că anul acesta să funcţioneze aproape 50 de staţii de încărcare, la sfârşitul lunii august erau instalate doar șapte”, susține Glad Varga.

În opinia deputatului, concluzia este că, deşi în primele nouă luni ale acestui an, au fost achiziţionate cu circa 30% mai multe autoturisme cu încărcare electrică decât în întreg anul trecut (conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme), România nu are infrastructură de alimentare pentru vehiculele electrice. „Iar păgubiţi sunt toţi cetăţenii români, nu numai posesorii unor astfel de vehicule, pentru că, în lipsa infrastructurii, achiziţionarea lor de către populaţie va fi descurajată, avantajul gradului redus de poluare fiind anulat. Înţeleg că la momentul actual, sunt alte priorităţi pe agenda publică, dar până la urmă trebuie să ne urnim – legislativ şi autorităţi centrale şi să ieşim din blocajul acesta care aduce numai deservicii populaţiei”, a încheiat Glad Varga, deputat PNL de Arad.

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite