Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Mărmureanu: „Cutremurele de 5 și ceva intră în normalitate”

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institului Național pentru Fizica Pământului, a declarat că magnitudinea reală a cutremurului din 28 decembrie a fost de 5-5,4 și că seismele care depășeasc magnitudinea de 5 intră în normalitate.

Gheorghe Mărmureanu: „Cutremurele de 5 și ceva intră în normalitate”
Comentează 0

„Aceste cutremure de 5 – 5 și ceva intră în normalitate. Constat că prognoza de lungă durată este respectată. Vrancea e Vrancea, e o zonă seismică de mare adâncime și se manifestă astfel”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

Directorul onorific al INFP se afla la Predeal în momentul în care s-a produs cutremurul de 5,3 grade din 28 decembrie și că a fost pentru prima dată când s-a aflat mai aproape de epicentrul unui cutremur și a fost trezit din somn de o mișcare seismică.

„Dacă cutremurul ar fi fost la Sibiu sau Făgăraş, efectele ar fi fost importante”, a spus Mărmureanu. „Cutremurele vrâncene sunt cu efecte mai mici pentru că energia se dispersează pe o suprafaţă mult mai mare”, a explicat acesta.

În urmă cu trei luni, într-un interviu pentru Click, Gheorghe Mărmureanu spunea că seismele majore din România se pot produce la o diferenţă de 40-102 ani, unul de altul. Din punctul său de vedere, următorul cutremur puternic din România va fi similar celui din 1940, care a avut 7,4 grade. 

Sursa libertatea.ro


Scrie un comentariu

trimite