Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă salută pozițiile liderilor UE care și-au reafirmat susținerea pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, membru în delegația parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Serbia și membru în delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo din Parlamentul European, salută pozițiile liderilor UE care și-au reafirmat susținerea fără echivoc pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest și semnarea Declarației de la Zagreb din data de 6 mai 2020. UE este hotărâtă să își consolideze sprijinul pentru transformarea politică, economică și socială a regiunii.

Gheorghe Falcă salută pozițiile liderilor UE care și-au reafirmat susținerea pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest
Comentează 0

„În cadrul activității mele din Parlamentul European, situația și evoluțiile din Balcanii de Vest sunt o prioritate și rămân un partener al Serbiei în parcursul său european. Premergător reuniunii Consiliului Afaceri Generale al UE, din luna martie, alături de alți colegi din Parlamentul European am trimis și o scrisoare către Președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michele, prin care am solicitat stabilirea unei date specifice pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Albaniei și Macedoniei de Nord și acordarea posibilității acestor țări de a începe negocierile după ce au fost menținute incerte timp de mai mulți ani. Acest lucru este extrem de important, întrucât, procedând astfel, se vor acorda noi surse de energie pentru reforme și progrese în aceste țări, în timp ce Uniunea Europeană își redobândește credibilitatea în regiune. După ce a fost luată această decizie a liderilor europeni, din data de 25 martie, așteptăm Comisia Europeană să prezinte propuneri de cadre de negociere cu cele două țări. Aceste cadre vor stabili orientările și principiile care guvernează negocierile de aderare cu fiecare țară candidată și să realizeze procesul de examinare analitică a acquis-ului UE cu cele două țări”, susține Gheorghe Falcă.

Acesta mai afirmă că în cadrul Summit-ului pentru Balcanii de Vest, liderii UE și-au arătat solidaritatea și au subliniat, de asemenea, importanța bunelor relații de vecinătate, a stabilității regionale și a cooperării reciproce. Aceasta include punerea în aplicare a unor acorduri bilaterale de bună credință și cu rezultate concrete, inclusiv Acordul de la Prespa cu Grecia și Tratatul privind relațiile de bună vecinătate cu Bulgaria. Acesta se referă, de asemenea, la găsirea de soluții la litigiile bilaterale și la dedicarea unor eforturi suplimentare în vederea reconcilierii. 

„Salut angajamentul partenerilor din Balcanii de Vest care au reafirmat această perspectivă drept alegerea lor strategică fermă. De asemenea, acestea și-au reiterat angajamentul de a realiza și de a pune efectiv în aplicare reformele necesare în vederea respectării valorilor și principiilor europene, precum și respectarea democrației și statului de drept. 

Un alt aspect pe care îl consider foarte important și dezbătut în cadrul Summit-ului este acela cu privire la combaterea dezinformării și a altor activități hibride care provin, în special, din partea actorilor statali terți care urmăresc să submineze perspectiva europeană a regiunii.

Totodată  mă bucur de parteneriatul dintre UE și Balcanii de Vest în lupta împotriva coronavirusului și efectele acestuia. UE sprijină în mod activ eforturile de combatere a epidemiei de coronavirus și impactul său asupra societăților și a economiilor. Astfel, Comisia Europeană a anunțat mobilizarea, în cooperare cu Banca Europeană de Investiții, a unui sprijin de peste 3,3 mld. Euro pentru sprijinirea Balcanilor de Vest. Pachetul va veni în întâmpinarea nevoilor imediate în domeniul sănătății și umanitare apărute în contextul pandemiei COVID-19 și va sprijini redresarea economică și socială. Acesta include: realocarea a 38 de mil. euro din asistența de pre-aderare pentru susținerea imediată a sistemului de sănătate; alocarea a 389 mil euro pentru măsurile de redresare economică și socială; alocarea a 455 mil. euro pentru pachetul de reactivare economică, în cooperare cu Instituțiile financiare internaționale; alocarea a 750 mil. euro ca asistență macro-financiară; pachet de 1,7 mld. euro de la Banca Europeană de Investiții. De asemenea, Comisia pregătește un Plan economic și de investiții pentru regiune care va fi prezentat în a doua parte a anului. 

Am încredere în acest parteneriat european și sunt optimist că aceste țări vor fi determinate să devină «europene» din toate punctele de vedere, așa cum și țara noastră, a demonstrat maturitate politică în fiecare moment al negocierilor cu UE, ca mai apoi pentru prima Președinție la Consiliul Uniunii Europene să trecem acest test cu brio”, mai susține Falcă. 

 

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite