Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă (PNL/PPE): „Monitorizarea MCV s-a încheiat!”

Comisia Europeană a anunțat că a încheiat monitorizarea în cadrul MCV pentru România și Bulgaria.

Gheorghe Falcă (PNL/PPE): „Monitorizarea MCV s-a încheiat!”
Comentează 0

„România și Bulgaria și-au îndeplinit toate obiectivele de referință din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), astfel că monitorizarea Comisiei Europene s-a încheiat. Comisia a concluzionat că țara noastră a înregistrat suficiente progrese în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor asumate la momentul aderării lor la UE și că toate obiectivele de referință din cadrul MCV au fost îndeplinite în mod satisfăcător.

Mai mult, sustenabilitatea și ireversibilitatea reformelor, precum și alte aspecte relevante legate de respectarea statului de drept, vor continua să fie monitorizate în rapoartele privind statul de drept, la fel ca în cazul tuturor statelor membre.

Trebuie subliniat că, la fel ca în cazul tuturor statelor membre, monitorizarea continuă în cadrul ciclului de evaluare privind statul de drept. În plus, planurile de redresare și reziliență ale Bulgariei și României includ jaloane concrete în ceea ce privește aspectele legate de statul de drept, cum ar fi reforma sistemului judiciar și cadrele anticorupție.

Subliniez că raportul anual al Comisiei privind statul de drept are un domeniu de aplicare mai larg decât rapoartele din cadrul MCV. Pe lângă independența justiției și lupta anticorupție, raportul privind statul de drept acoperă și aspecte privind libertatea și pluralismul mass-mediei și alte mecanisme instituționale de control și echilibru.

În ceea ce privește Spațiul Schengen, Comisia și-a exprimat poziția foarte clara: de 12 ani Bulgaria și România îndeplinesc, fără întrerupere, toate condițiile necesare pentru a adera la spațiul Schengen, astfel cum se prevede în Regulamentul Schengen. Astfel că Bulgariei și României ar trebui să li se permită să participe pe deplin la Spațiul Schengen fără întârziere”, a transmis europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL/PPE).

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite