Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă: „Insist ca proiectele finanțate în turism și transport să fie realiste”

În cadrul mini-sesiunii plenare desfășurată între 24 și 25 martie, parlamentarii europeni au votat o serie de avize care l-au avut ca raportor din umbră, al grupului PPE, pe europarlamentarul PPE/PNL, Gheorghe Falcă.

Gheorghe Falcă: „Insist ca proiectele finanțate în turism și transport să fie realiste”
Comentează 0

„În primul rând m-am asigurat că sunt promovate valorilor celui mai mare grup politic din Parlamentul European și că acestea sunt corelate cu nevoile reale al cetățenilor, dar și cu redresarea economică în contextul acestei pandemii fără precedent.

Aș vrea să punctez că în calitate de raportor din partea PPE în ceea ce privește orientările bugetare pentru anul 2022, referindu-mă la elaborarea avizului comisiei pentru transporturi și turism. Am insistat ca proiectele finanțate de Comisia Europeană în domeniul transporturilor și al turismului pentru anul 2022 să fie realiste, în conformitate cu nevoile reale, și să asigure o bugetare prudentă.

Procedura bugetară pentru 2022 va fi a doua din perioada de programare 2021-2027. În acest sens, bugetul va juca un rol important în dezvoltarea și îndeplinirea obiectivelor pe termen lung și a priorităților politice convenite de UE, contribuind la redresarea economiei europene în urma pandemiei COVID-19, întărită de fondurile furnizate din instrumentul de recuperare temporară Next Generation EU.

Sectoarele transporturilor și turismului sunt printre cele mai afectate de recenta criză COVID-19, iar transportul s-a dovedit vital pentru asigurarea libertății de mișcare continue a bunurilor în întreaga UE în timpul crizei. Acum, transporturile sunt extrem de importante în distribuirea vaccinului împotriva COVID-19. Pe de altă parte, am atras atenția că libera circulație a persoanelor și a mărfurilor în Uniunea Europeană și pe piața sa unică este o libertate fundamentală”, a punctat europarlamentarul Gheorghe Falcă.

În continuare, deputatul european român s-a referit la contribuției Fondului de Coeziune la Mecanismul pentru interconectarea Europei pentru transporturi, constatând că „a scăzut considerabil în 2021, iar pentru anul 2022 am solicitat ca bugetul să restabilească contribuția la nivelul său din 2020 pentru a reflecta rolul crucial pe care îl joacă politica și investițiile UE în transporturi în consolidarea coeziunii teritoriale, sociale și economice în Uniune, în special prin finalizarea Rețelei transeuropene de transport (TEN-T)”.

„Am mai solicitat, prin urmare, ca finanțarea TEN-T să fie menținută ca parte a politicii de coeziune, inclusiv componenta de sprijin pentru dezvoltarea și modernizarea legăturilor secundare, regionale și locale. Aș vrea să subliniez în acest sens, necesitatea de a consolida investițiile în conectivitatea regiunilor periferice și ultraperiferice.

De asemenea finanțarea adecvată pentru proiectele de transport va fi esențială în accelerarea trecerii la mobilitate inteligentă, interoperabilă și accesibilă prin măsuri bazate pe noile tehnologii, stimularea transportului multimodal, creșterea competitivității și o creștere a producției și implementarea de combustibili alternativi durabili, menținând în același timp neutralitatea tehnologiei”, încheie europarlamentarul arădean.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite