Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe FALCĂ, europarlamentar PPE: „Redresarea Uniunii are un impact direct în finanțările multianule viitoare”

Gheorghe FALCĂ, europarlamentar PPE: „Redresarea Uniunii are un impact direct în finanțările multianule viitoare”
Comentează 0

Domnule europarlamentar Gheorghe FALCĂ, sunteți membru al grupului Partidului Popular European, un grup extrem de puternic în Parlamentatul European și care vine cu soluții concrete pentru perioada următoare. Ce presupune planul de redresare pentru Europa, cunoscut și ca planul Next Generation?

În primul rând trebuie să subliniez că situația crizei sanitare a făcut ca întreaga Uniune Europeană să regândească modul în care va acționa pentru statele membre, protecția acestora, a cetățenilor și nu în cele din urmă a economiilor din toate țările membre. De aici și nevoia de a veni rapid și într-un mod eficient cu un plan concret de redresare, așa cum este Next Generation. Pe de altă parte, însă, Grupul Partidului Popular European din care fac parte a considerat că pe lângă acest plan de acțiune și intervenție imediată este nevoie și de un buget european consolidat pe termen lung. Așadar avem două paliere pe care se acționează, vizând și intervenția rapidă pentru atenuarea efectelor crizei generate de noul coronavirus, dar și dezvoltarea pe termen lung.

Referindu-mă punctual la Next Generation EU, acesta este un intrument de redresare. Valoarea totată este de 750 de miliarde euro. Pe termen lungă, însă, bugetul Uniunii pentru perioada 2021-2027 ar urma să fie de aproximativ 1.100 miliarde euro.

În ce direcții de dezvoltare se va îndrepta Next Generation?

Așa cum am precizat Next Generation este un răspuns rapid la criza provocată de coronavirus, un instrument care se adresează tuturor cetățenilor UE și partenerilor globali. Acest instrument va fi direcționat pe trei piloni: sprijinirea redresării statelor membre, relansarea economiei și sprijinirea investițiilor private, valorificarea învățămintelor deprinse din criză.

Detaliat, în cazul redresării statelor membre avem o serie de mecanisme europene incluse: mecanismul de redresare și reziliență, asistența în materie de redresare pentru coeziune și teritoriile europene (REACT-UE), la care lucrez în calitate de raportor din partea grupului PPE în comisia de muncă și nu în ultimul rând programele consolidate de dezvoltare rurală, precum și mecanismul consolidat pentru o tranziție justă.

Mai departe, a doua direcție vizează instrumentul de sprijin pentru solvabilitate, mecanismul de investiții strategice, programul InvestEU consolidat. Aici ne referim în mod special la sprijinirea principalelor sectoare și tehnologii, investițiile în principalele lanțuri valorice, sprijinirea în materie de solvabilitate pentru întreprinderile viabile. Așadar, cel de al doilea pilon este unul dedicat în mare parte combaterii efectelor economice ale acestei crize.

Ultima direcție se referă la noul program în domeniul sănătății, consolidarea rezervei rescEU, consolidarea programelor de cercetare, inovare și acțiune externă. În acest caz, Uniunea Europeană vizează în mod special sprijinirea unor programe-cheie pentru crizele viitoare, precum și sprijinirea partenerilor la nivel mondial. Toate aceste trei direcții sunt cuprinse în ceea ce înseamnă Next Generation, un instrument conceput să vină în sprijinul statelor membre, acum, dar și să le pregătească pentru viitor și aș sublinia în mod special interesul Europei pentru cercetare și inovare atât în domeniul sănătății, dar nu numai.

Uitându-ne acum către viitor, cum se aplică noul Cadru Financiar Multianual și ce înseamnă perioada 2021-2027 pentru dezvoltarea sustenabilă a Uniunii Europene?

Aș începe prin a sublinia importanța unui buget solid și consistent în mod special pentru sănătate. La sfârșitul lunii trecute, în sesiune extraordinară la Bruxelles, a fost analizat viitorul Cadru Financiar Multianual. Așa cum sublinia la acel moment liderul grupului PPE, domnul Manfred Weber, acest Cadru Financiar trebuie să fie orientat spre viitor. Este adevărat că noua situație europeană și mondială a schimbat direcțiile de dezvoltare, dar este la fel de adevărat că acum mai mult ca niciodată bugetul alocat sănătății nu poate fi redus. Noul Cadrul Financiar trebuie să vină cu finanțări care să asigure investițiile în sistemele de sănătate, de la prevenție, la tratament și nu în cele din urmă la digitalizare. Nu putem acum să oprim motoarele.

Există un acord în ceea ce privește acest buget european?

Da, chiar dacă poate ne-am fi dorit o alocare suplimentară pentru ceea ce Grupul PPE consideră o prioritate în următorii șapte ani – referindu-mă aici în special la domeniul siguranței medicale și sanitare, totuși statele membre au transmis un mesaj de solidaritate, de acord comun. În următorii 7 ani Uniunea Europeană are nevoie de câteva proiecte majore, proiecte industriale care să fie finanțate de toate statele membre, fiind astfel o oportunitate extrem de importantă pentru întărirea Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând, statul de drept este și va rămâne o prioritate a Grupului PPE și implicit a Uniunii Europene. Fondurile europene și accesarea lor nu se poate face decât în strictă legătură cu statul de drept. Dacă va fi nevoie, în următorul ciclu financiar, Uniunea Europeană va veni cu clarificări și reguli mult mai clare în ceea ce privește statul de drept și finanțarea europeană. În cele din urmă, PPE reprezintă gruparea de centru-dreapta din Parlamentul European și avem ca angajament crearea unei Europe mai puternice, de încredere care să își servească cetățenii. Scopul nostru este crearea unei Europe care să facă față competiției, un loc unde oamenii își pot construi viața pe care și-o doresc. Acestea sunt direcțiile ce se vor regăsi și în Cadrul Financiar Multianual, direcții pe care România le poate valorifica pentru a porni într-o adevărată cursă a dezvoltării și a digitalizării.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite