Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

FOTO | Aradul s-a lansat în cursa pentru titlul ”Capitală Verde a Europei”

Orașul nostru și-a lansat oficial candidatura pentru obținerea titlulului ”Capitală Verde a Europei” în 2018, fiind singura localitate din România care intră în această competiție continentală.

FOTO | Aradul s-a lansat în cursa pentru titlul ”Capitală Verde a Europei”
Comentează 3

Lansarea candidaturii a avut loc în cadrul Târgului Ecomediu, la Expo Arad. Au participat câteva sute de persoane, iar oficialii au prezentat proiectul și avantajele pe care le are orașul în această competiție.

Primarul Gheorghe Falcă a declarat, în discursul său de la evenimentul de lansare, că Aradul ”stă foarte bine” la opt din cele 12 condiții pe care trebuie să le îndeplinească pentru atingerea obiectivului.

”Investițiile în infrastructura de transport public și spațiile verzi sunt vizibile. Deținem 85 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Ne interesează să punem în valoare Mureșul, care pentru noi este cea mai frumoasă stradă, să reușim să-l facem navigabil, să realizăm grădinile pe faleză, iar în final să avem un parc central în relația Mureș-Cetate. Vrem să realizăm un inel al parcurilor, care să fie legat de pistele de biciclete”, a declarat Falcă.

Conform edilului, la capitolul transport public suntem în urma unor orașe europene candidate, însă ”se punctează de unde ai plecat, unde ești, unde vei merge”. 

”Evident, la noi saltul este foarte mare. În România, suntem singura administrație care avem șase tramvaie moderne și care, după București, am realizat reabilitarea celei mai mari lungimi de cale de rurale pentru tramvaie”, a declarat primarul.

Un alt proiect ”verde” pentru oraș este realizarea unei centrale de producere a energiei electrice și termice pe biomasă, investiție care are susținerea financiară a Elveției și care ar urma să fie inaugurată peste doi ani.

Dosarul candidaturii va fi trimis la Bruxelles în noiembrie, iar ulterior va veni în Arad o comisie pentru evaluare.

În Marea Britanie, la Bristol (oraș care în 2015 este Capitala Verde a Europei) va avea loc, peste câteva zile, o întâlnire cu oficialii din 20 de orașe europene candidate, între care Arad. 

”Suntem invitați pentru a ne pregăti dosarul de candidatură. Funcționarii din Arad au fost chemați și la Bruxelles pentru pregătire”, a adăugat Falcă.

Titlul de Capitală Verde a Europei este acordat anual de Comisia Europeană oraşelor ale căror activităţi urbane au un impact cât mai redus asupra mediului, principalul scop fiind acela de a încuraja oraşele europene să se mobilizeze pentru a deveni cât mai atractive şi mai sănătoase, pornind de la premisa că o calitate înaltă a mediului urban contribuie la creşterea nivelului de trai şi va pregăti un viitor mai bun pentru generaţiile următoare.

Competiția este o inițiativă a Comisiei Europene adresată orașelor cu peste 100.000 de locuitori care doresc să se dedice unor obiective pentru sporirea calității mediului și dezvoltarea durabilă. Inițiativa a fost formulată pentru prima dată în anul 2006, în cadrul unei reuniuni internaționale desfășurate la Tallinn, în Estonia, când cincisprezece orașe europene au semnat un Memorandum pentru instituirea acestui premiu. Inițiativa a fost preluată și lansată de Comisia Europeană în anul 2008.

Ecomediu

Aflată la a XIII-a ediție,  expoziția la care a avut loc lansarea candiaturii reunește firme care oferă produse și soluții pentru protejarea mediului înconjurător.

Sunt expuse  echipamente  de  salubrizare,  tratarea  apei  și  a  aerului, echipamente  de colectare, transport și tratarea deșeurilor periculoase și nepericuloase.
 
Târgul Ecomediu se încheie vineri. 
 

Galerie foto (19)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite