Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Fosta şcoală primară din Şiria a fost transformată într-un Centru Social Comunitar, care poartă numele consilierului local Marcel Priescu (FOTO)

Au fost momente emoţionante, ieri, la Şiria, când a fost sfinţit Centrul Social Comunitar amenajat în fosta şcoală primară, închisă în urmă cu ani de zile din cauza scăderii numărului elevi. Noul Centru Social Comunitar poartă numele unuia dintre cei mai activi consilieri locali din judeţ, un vechi liberal şirian, prof. Marcel Ioan Priescu, care în calitate de învăţător, profesor de limba română, director al Şcolii Generale Şiria, inspector şcolar şi mai apoi consilier locale, şi-a pus serios amprenta asupra învăţământului şi vieţii culturale din comună.

Fosta şcoală primară din Şiria a fost transformată într-un Centru Social Comunitar, care poartă numele consilierului local Marcel Priescu (FOTO)
Comentează 0

Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor Şiriei, panglica inaugurală fiind tăiată de prof. Marcel Priescu, primarul Valentin Bot şi Roman Lăcătuş, reprezentantul firmei care a realizat lucrarea. A urmat apoi slujba de sfinţire, oficiată de un sobor de preoţi care slujesc în comună sau sunt fii ai satului.

„Un respectat profesor care a adus lumina de la Cermei”

Primul care a ţinut să spună câteva  cuvinte despre profesorul Marcel Priescu a fost părintele paroh Iulian Botezatu. „Pentru că acest aşezământ va purta pecetea unui respectat profesor care a adus lumina de la Cermei (n.r. locul de baştină al profesorului), aş vrea să îl felicit pe domnul primar, în mod deosebit. Din partea mea, din partea bisericii, vă mulţumesc pentru gestul pe care l-aţi făcut pentru acest om. Vă mulţumesc, domnule profesor pentru tot ceea ce aţi făcut pentru Şiria. Dumnezeu să vă dea sănătate”, a spus părintele Botezatu. A vorbit apoi consilierul judeţean Garofiţa Popa, care în calitate de funcţionar al Primăriei Şiria a colaborat ani la rând cu Marcel Priescu. „Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns şi la sfinţirea acestui centru minunat. Personal, de câte ori intru aici, o fac cu emoţie, pentru că, în clasa a XII-a mă pregăteam pentru Bacalaureat în aceste săli. De peste 18 ani, de când sunt în slujba acestei comunităţi, m-am consultat de nenumărate ori cu domnul profesor, căruia i-am cerut sfatul”, a afirmat Garofiţa Popa.

„Am dorit să îl omagiem acum, cât este în viaţă”

În continuare, primarul Valentin Bot le-a explicat celor prezenţi motivele care l-au făcut să propună Consiliului Local, ca Centrul Social să poarte numele lui Marcel Priescu. „Domnul Priescu este un om deosebit, care a făcut foarte multe lucruri importante pentru comună şi şi-a adus aportul la dezvoltarea acestei comunităţi. Am dorit să îl omagiem acum, cât este în viaţă, să se bucure şi să îl responsabilizăm şi mai mult. A fost ideea mea, împreună cu Garofiţa Popa, iar Consiliul Local a fost de acord. După ce a aflat acest lucru, cred că nu a fost zi să nu vină aici, să vadă mersul lucrărilor. Este vorba despre o investiţie finaţată prin intermediul GAL (40%) şi din bugetul local (60%). Emoţiile sunt foarte mari pentru mine, având în vedere că în urm cu 48 de ani, păşeam pentru prima dată în această clădire, fiind elev în clasa I. Am reuşit acum să facem o clădire modernă, o clădire europeană”, a spus primarul.

Părintele Teoctist de la Mănăstirea Feredeu a transmis apoi mesajul ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, inspectorul şcolar Corina Jurgiu, fostă directoare a Şcolii Gimnaziale „Ioan Slavici” Şiria a vorbit despre personalitatea profesorului Priescu, despre care a spus că se identifică cu învăţământul şirian, iar părintele Petrişor Ursulescu, un fiu al satului, a rememorat clipele când era elev în şcoala condusă de actualul consilier local.

Ce a dorit să transmită profesorul Priescu

Ultimul care a luat cuvântul a fost profesorul Marcel Priescu, care a ţinut să le mulţumească tuturor colaboratorilor împreună cu care a putut realiza tot ceea ce a realizat la Şiria. „În fruntea lor îl situez pe distinsul nostru primar, care m-a păstrat alături de el în cei 18 ani de când se află la conducerea Primăriei, prin comuniune de idei, prin momente de bucurie, dar şi prin momente de tristeţe uneori. Întâlnirea aceasta, între un fost elev şi dascălul lui nu a făcut altceva decât să fie folositoare acestei comunităţi. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine în cei 55 de ani de activitate, din care 45 de ani, aici la Şiria şi o mare parte la Târnova”, a spus cu emoţie în glas profesorul Priescu. Înainte de a încheia, a ţinut să facă o punte de legătură între fosta şcoală şi noul Centru Social Comunitar. „În această instituţie s-au format personalităţi în care fundamentul lor intelectual s-a pus cu temeinicie. Aici există o împletire a trecutului cu prezentul şi viitorul, iar viitorul înseamnă tot o îmbinare a unei educaţii generale cu o educaţie antreprenorială. De altfel, am şi început colaborările pentru acest lucru”, a încheiat prof. Marcel Priescu.

Diplome de excelenţă şi de onoare

La final, mai multor fii ai satului şi prieteni ai comunei Şiria le-au fost acordate diplome de excelenţă sau de onoare, printre aceştia numărându-se ÎPS Timotei Seviciu, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, senatorul Ioan Cristina, fosta învăţătoare Veturia Tămaş, care a format generaţii după generaţii în şcoala transformată acum în Centru Social Comunitar, prof. Maria Doinea, fostul învăţător Mircea Puicaru, fostul ziarist Florin Truţ, acum avocat, scriitoarea Doina Hasneş-Ciurdariu, Florin Farcaşiu, fost primar al comunei Târnova, inspectorul şcolar Corina Jurgiu, Diana Moldovan, directoarea Şcolii Gimnaziale „Ioan Slavici” Şiria, şi creatoarea de modă Eli Lăslean.

Galerie foto (122)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite