Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Festivalul Minorităţilor Naţionale la Arad - 2019

Festivalul Minorităţilor Naţionale la Arad - 2019
Comentează 0

Festivalul Minorităților Naţionale de la Arad, care din anul 2013 este inclus în Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, s-a desfășurat sâmbătă, 21 septembrie 2019, în parcul „Mihai Eminescu“, pe lângă programul ansamblurilor minorităților din municipiu și județ, fiind invitați și Fanfara Sukar din 10 Prăjini, un ansamblu din Ungaria și un ansamblu din Serbia.

La ediția din acest an a festivalului, care s-a desfășurat între orele 17.00 și 21.00, reprezentanții comunităților minorităților din municipiul și județul Arad au prezentat dansuri și cântece speficice fiecărei etnii.

Astfel, au prezentat momente artistice formația de dansuri „Tőzike“, din Adea, tinerii de la Cercul cultural Banat-Ja, Ansamblul de dansuri „Kolo“, grupul Nadejda din Dud, Ansamblul rutenilor din Peregu Mare, Ansamblul Bălgărce din Vinga, formația de dansuri a complexului Curcubeu.

Din străinătate au participat membrii Ansamblului Păstrătorii de Tradiții din Micherechi (Ungaria) și Ansamblul românilor din Ovcea (Serbia).

La finalul festivalului, Fanfara Shukar din 10 Prăjini,  care, din 1993, s-a remarcat atât în țară cât și în străinătate cu muzica cu tonalități balcanice și nu numai, a prezentat un recital deosebit.

Ediția din acest an a Festivalului Minorităților Naționale a debutat cu o paradă a porturilor populare tradiționale prin centrul Aradului, în timpul căreia, participanții au etalat costumele populare specifice fiecărei comunități.

Parada a avut loc pe traseul Palatul Administrativ – Parcul Eminescu.

Totodată, în Parcul Mihai Eminescu, a fost amenajată și o expoziție care a avut ca scop evidențierea tradițiilor fiecărei comunități, având expuse costume populare, obiecte tradiționale, fotografii, albume de prezentare și multe altete.    

Festivalul Minorităţilor Naţionale are ca țel evidenţierea celor mai valoaroase aspecte din viaţa celor opt comunități ale minorităților, maghiară, germană, sârbă, bulgară, evreiască, slovacă, ucrainiană, rromă care convieţuiesc de sute de ani, în armonie, în municipiul şi judeţul Arad.

Festivalul Minorităţilor Naţionale este organizat, în fiecare an, de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad.

 

Programul festivalului a fost următorul:

 

 

Ora 17.00 – Sosirea ansamblurilor minorităților în fața Palatului Administrativ

17.30 – 17.45 – Parada porturilor populare ale minorităţilor pe traseul Palatul Administrativ – Parcul „Mihai Eminescu“

Ora 18.00  - 21.00 -  Spectacol de cântece și dansuri tradiţionale din repertoriul minorităţilor naţionale – Parcul „Mihai Eminescu“

Ora 17.00 – 21.00 Expoziția „Tradiții, valori, simboluri“ – Parcul „Mihai Eminescu“

 

Galerie foto (183)


Scrie un comentariu

trimite