Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Felnac: În straie populare la zi de sărbătoare

Atunci când spicul orzului este aproape copt, legănându-se ușor în adierea vântului, așteptându-și vremea secerișului, la Felnac este sărbătoare peste sat. O sărbătoare în straie populare, o sărbătoare creștinească, celebrând  Rusaliile, și în același timp mulțumind lui Dumnezeu pentru holdele bogate.

Felnac: În straie populare la zi de sărbătoare
Comentează 0

Anul acesta, în a doua zi de Rusalii, s-a desfășurat o nouă ediție a frumosului eveniment local „În straie populare-la zi de sărbătoare!”. Primăria comunei Felnac, împreună cu Biserica Ortodoxă Română, cea sârbă și Căminul Cultural Felnac au organizat cu mult drag și cu succes o nouă ediție a acestui frumos eveniment dedicat sfințirii holdelor.

Localnicii au îmbrăcat straie populare românești, sârbești și cele specifice etniei rrome și au luat parte la acest eveniment, care face parte de altfel din tradiția și viața localnicilor. După slujba din biserică, cu toții au plecat încolonați spre troițele de la marginea satului, unde a avut loc o slujbă religioasă de sfințire a holdelor.

Comuna Felnac este una cu specific agrar, cu pământuri foarte roditoare, astfel că ocupația de bază în comună este agricultura și legumicultura. Aici putem întâlni doar fermieri localnici (nu s-au vândut pământurile la străini) fie sârbi, fie români, însă cu toții sunt foarte harnici punând mare preț pe pământul lor, rămas de la părinți și bunici. Este de apreciat totodată faptul că aici se păstrează cu sfințenie tradițiile și portul popular, fiind o comunitate foarte unită chiar dacă sunt două naționalități majoritare și diferite,respectiv români și sârbi. De altfel Primăria Felnac și în special primarul Ioan Malița sunt cei care sprijină întotdeauna fiecare eveniment cultural din comună indiferent că este românesc sau sârbesc, tocmai pentru a duce mai departe tradiția și portul popular al Banatului Mureșan de pustă și nu în ultimul rând tradiția și obiceiurile Felnacului. „Am dovedit încă odată faptul ca suntem o comunitate unită și de aceea mulțumim tuturor !”, a spus primarul comunei Felnac, Ioan Malița.

(foto preluate)

Galerie foto (29)