Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Euro explodează. Un nou maxim istoric: 4.7648 lei

Euro explodează. BNR a cotat euro cu 4.7648, în creștere cu 0,17% față de miercuri. A fost a 11-a ședință consecutivă în care moneda europeană a doborât un record.  

Euro explodează. Un nou maxim istoric: 4.7648 lei
Comentează 0

Leul s-a depreciat şi în faţa dolarului, depăşind pragul de 4.2034, în creștere cu 0,36% față de miercuri.

Prăbușirea monedei naționale atrage o avalanșă de scumpiri. Chiriile au crescut deja, la fel și facturile de telefonie mobilă. Mai mult, economiștii spun că, de luna viitoare, vom plăti în plus și pentru mâncare. 

De luna viitoare mâncarea va fi mai scumpă cu 5 până la 6%, spun specialiștii din Industria Alimentară. 

BNR explică de ce s-a prăbușit leul

Deprecierea leului este rezultatul lipsei de credibilitate a investitorilor straini, a fundamentelor economice interne si a unei interventii limitate a BNR asupra cursului spune Adrian Vasilescu, consilierul lui guvernatorului Mugur Isărescu.

Scaderea zilnică a leului față de euro de la începutul anului, imediat după intrarea în vigoare a "ordonantei lacomiei", a dus la recorduri stabilite în fiecare zi, fapt ce a dat naștere unui val de speculații privind un presupus atac speculativ.

,,Nu putem să facem descrieri ale acestor intervenții. Aici e o regula internațională,  nici o bancă internațională nu își descrie intervențiile din piată. Banca centrala intervine însă continuu. Daca nu ar face asta, cursul ar fi sus și azi(...)Nu se poate lovi dintr-o dată, pentru că ecourile pieței internaționale sunt implacabile'', spune Adrian Vasilescu, consilierul lui guvernatorului Mugur Isărescu.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite