Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Etichete pentru alimente cu risc cardiovascular şi tichete de masă BIO - proiect de lege

Deputaţii PNL au depus, miercuri, la Senat, un proiect de lege care prevede introducerea unei noi etichete pe produsele alimentare de risc cardiovascular, precum şi acordarea de tichete de masă BIO, pentru achiziţia de alimente neprocesate, inclusiv din pieţe.

Etichete pentru alimente cu risc cardiovascular şi tichete de masă BIO - proiect de lege
Comentează 0

Eticheta de risc cardiovascular va fi destinata produselor preambalate si ambalate, va avea forma dreptunghiulara si va avea trei culori, in functie de riscul privind bolile cardiace, se arată în propunerea legislativă. Eticheta de culoare rosie va insemna ca produsul alimentar are un risc ridicat privind bolile cardiovasculare,eticheta galbena, un risc moderat, iar eticheta verde, risc scazut.

Eticheta cu risc crescut va fi insotita de mesajul: "consumati numai ocazional", eticheta cu risc mediu va preciza ca exista un risc moderat pentru consum, iar cea verde va fi insotita de mesajul "alegerea sanatoasa".

Pentru etichetele rosie si galbena, de risc crescut si moderat, se va preciza si elementul nutritional de risc: grasimi, grasimi saturate, acizi grasi trans, zahar, sare. Aceleasi reguli se vor aplica si pentru produsele care nu sunt preambalate sau ambulate.

In plus, daca produsul alimentar contine mai multe elemente de risc cardiovascular, producatorul, respectiv vanzatorul are obligatia de a aplica o eticheta distincta pentru fiecare element de risc.

Propunerea legislativa mai prevede acordarea de tichete de masa BIO, dorindu-se, astfel, modificarea legii 142/1998 privind acordarea de tichete de masa. Tichetele BIO sunt, potrivit proiectului, tichete de masa, pe suport de hartie sau electronic. Valoarea acestor tichete de masa BIO este cu 20% mai mare decat valoarea nominala a tichetelor de masa standard.

Aceste tichete nu pot reprezenta mai mult de 25% din numarul de tichete de masa, pe luna respectiva. Tichetele BIO pot fi utilizate doar pentru achizitionarea de produse alimentare neprocesate, inclusiv din pietele agro-alimentare, precum si produse alimentare care au eticheta BIO, conform prevederilor legale in vigoare.

In expunerea de motive a proiectului de lege, initiatorii spun ca mesajul "Evitati excesul de sare, zahar si grasimi" nu este suficient, pentru ca nu se specifica si cat anume inseamna excesiv, etichetele colorate aratand, astfel, foarte clar riscul la care este supus consumatorul, in momentul in care cumpara respectivul produs, din perspectiva riscului de boli cardiovasculare.

Proiectul a fost depus miercuri la Senat, in calitate de prima Camera sesizata. Camera Deputatilor este for decizional.

Sursa romaniatv.net


Scrie un comentariu

trimite